IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от предстояща рецесия в Германия се засилват

Бизнес лидери и политици предупреждават, че най-голямата икономика в еврозоната е изгубила конкурентоспособността си

17:06 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Опасенията от предстояща рецесия в Германия се засилват

Броени дни преди да бъдат публикувани дългоочакваните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия за третото тримесечие бизнес лидери и политици предупреждават, че най-голямата икономика в еврозоната е изгубила конкурентоспособността си и е напът да навлезе в рецесия, пише CNBC.

Председателят на Асоциацията на германските банки Юрген Фитчен коментира „безспорно е, че напоследък се забавихме. Не можем да се изолираме от факторите, които допринесоха за текущото състояние на държавата, но е налице бавно възстановяване в някои от нашите съседи, като липсва и търсене за финансиране на инфраструктурни проекти в Германия“, казва той.

„Не трябва да забравяме, че не сме пропилели опитите за възобновяване на конкурентоспособността си. Това важи и за съседните нам държави“, продължава Фитчен.

Коментарите му идват на фона на острите критики относно перспективите пред икономиката на Германия само няколко дни преди публикуването на данните за БВП за третото тримесечие. Данните за второто показаха спад от 0,2%. Ако икономиката отново се свие в периода юли-септември, ще е налице техническа рецесия.

Според президента на германския институт за икономически изследвания IFO Ханс-Вернер Зин Германия е на ръба на рецесията заради слабостите на основните й търговски партньори от развиващите се страни.

„(Рецесията - бел. ред.) Наистина е близо“, предупреждава Зин, според когото данните на IFO сочат именно това.

Икономическата ситуация в еврозоната е „критична“ с оглед на слабия ръст, ниската инфлация и състоянието на германската икономика, която губи инерция. На това мнение е членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш. Той смята, че няма изгледи незадоволителното възстановяване да се ускори, имайки предвид последните макроданни.

Той описва като „теоретично възможно“ решението ЕЦБ да започне да купува държавни ценни книжа. Но до този момент подобен ход среща опозицията на Германия. Според Берлин покупките на облигации ще доведат до висока инфлация. Въпреки това в момента високата инфлация не е нещо, за което страните членки на еврозоната трябва да се притесняват.

След като миналата седмица ЕЦБ реши да остави без промяна лихвените проценти, президентът Марио Драги намекна за осигуряването на допълнителни агресивни стимули с цел съживяване на региона. Но все още няма сигнали, че централната банка ще се притече на помощ на еврозоната.

„Мнозина инвеститори все още се надяват, че ЕЦБ ще бъде притисната да започне да изкупува държавни облигации след коментарите на Драги“, смята главният пазарен анализатор на CMC Markets Майкъл Хюсън.

„Това все още не е сигурно, имайки предвид и последните коментари на други банкери от ЕЦБ. Пречките пред евентуални интервенции до края на годината вероятно ще останат независимо от данни за БВП през третото тримесечие и данните за инфлацията“, добавя анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още