IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерш: Икономическата ситуация в еврозоната е "критична"

Готови сме да започнем покупки на обезпечени с активи ценни книжа още през следващата седмица, посочи членът на ЕЦБ

09:55 | 11.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мерш: Икономическата ситуация в еврозоната е "критична"

Икономическата ситуация в еврозоната е "критична" с оглед на слабия ръст и изключително ниската инфлация, каза членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш, цитиран от Dow Jones Business News.

"Икономическата ситуация е от решаващо значение. Растежът е слаб... инфлацията е изключително ниска", посочи Мерш на събитие, организирано от местен кредитор в югозападния германски град Херенберг.

Ив Мерш заяви още, че ръководството на ЕЦБ е готово да започне да изкупува обезпечени с активи ценни книжа през следващата седмица, като част от плана за стимулиране.

Коментарът му дойде по-малко от една седмица, след като ЕЦБ остави без изменение монетарната си политика, но отвори широко вратата за по-нататъшни действия. Основната причината е изключително ниският ръст на потребителските цени в 18-членния валутен блок (0,4% годишно), който както според представителите на ЕЦБ, така и според повечето анализатори е в основата на забавящата се икономическата активност и слабия растеж.

Според Мерш постигането на ценова стабилност е "необходимо условие за икономическото възстановяване". По думите му обаче само това не е достатъчно, за да може еврозоната да се измъкне от своето "неразположение". Вместо това той заяви, че страните трябва да повишат своята конкурентоспособност с цел генериране на устойчив растеж.

Централната банка вече предприе редица мерки за насърчаване на покачването на потребителските цени, включително понижаване на лихвените ставки до рекордно ниски нива, нови евтини заеми за банките и покупки на обезпечени облигации и обезпечени с активи ценни книжа.

В първите минути на сесията на Стария континент във вторник едно евро се разменя за 1,2410 долара при минимален дневен спад от 0,06 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Централно отрязах всички доставчици ... стана 7 месеца и тъкмо с това се хвалих под друга статия днеска ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Хахаха ;)) Със сигурност ще има слаби сърца, които няма да издържат на такова всеобхватно щастие : ние летим в стратосферата и същевременно с това рушнаците затъват в киреча!! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Нека сме по-конкретни - предлагам да гледаме напраед и на изток - към Русия. Така ще виждаме как руската икономика отива в джаза и от това ще получаваме желаната ведрост в погледа. Назад към нашия двор няма да се обръщаме! По ленински! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Икономическата ситуация в еврозоната е "критична" с оглед на слабия ръст и изключително ниската инфлация,....................Е да, но за сметка на това задлъжнялостта е висока и смятам това уравновесява системата, така че предлагам малко по-ведро да гледаме напреде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още