IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправена ли е еврозоната пред ново "изгубено десетилетие"?

Продължителен период на стагнация и слаб растеж заплашва валутния съюз, ако държавните в него не предприемат структурни реформи, смята Ханс-Вернер Зин

17:10 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изправена ли е еврозоната пред ново "изгубено десетилетие"?

Еврозоната е изправена пред ново „изгубено десетилетие“, ако държавите в състава на валутния съюз не изпълнят жизненоважни структурни реформи.

За това предупреди президентът на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo Ханс-Вернер Зин, цитиран от CNBC.

Вместо разпад на валутния съюз еврозоната ще изпадне в нов продължителен период на стагнация и слаб растеж, освен ако страните не увеличат производителността си и не проведат тежки програми за ребалансиране на икономиката, смята Зин.

„Вече загубихме едно десетилетие с еврото заради огромните капиталови потоци към потребителите в Южна Европа, които не бяха толкова продуктивни и сме изправени пред опасността да изгубим още едно, ако не действаме“, казва той.

Според Зин проблемът на еврозоната през последното десетилетие е бил, че спестяванията са били пренасочени към южноевропейските страни, които са „изяли“ този капитал, вместо да го използват за повишаване на производството на своите икономики.

Зин смята, че изпитващите трудности държави от Южна Европа трябва да преминат през болезнена девалвация, за да се завърнат към растежа. Затова вместо да теглят заеми при ниски лихви в сегашния период на слаби растеж и инфлация, те трябва да проведат болезнени реформи.

„Без болка успехът няма да дойде“, заключва Зин.

И по-рано експертът твърдеше, че европейският Юг продължава да има прекомерни заплати. С изключение на Ирландия в останалите кризисни страни са се случили много малко реформи, а разходите за труд продължават да са високи. За професора по икономика от Мюнхен не е кощунство да се мисли за временно оттегляне на „проблемните деца“ от еврозоната. Това би било от помощ за местното население, сигурен е Зин.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още