IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата пропаст между Изтока и Запада в Германия се запазва

"Процесът още не е приключил, това е ясно, но се вижда светлина в дъното на тунела", смята икономистът Михаел Бурда

08:28 | 30.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добра заплата в местна фирма - няма такова нещо". 25 години след падането на Берлинската стена тази констатация отеква в студения въздух на Пренцлау в бившата ГДР, символ на разликата между източната и западната част на Германия, която продължава да съществува въпреки известен напредък, пише Ромен Фонсгрив от AFP.

Томас Милш, 46-годишен тираджия, излиза от бюрото по труда на градчето в Североизточна Германия на 120 км от Берлин.

Пренцлау се ползва с мрачен статут: той е главният град на историческия регион Укермарк, където е най-високото равнище на безработица в Германия, 14,7 процента през септември. 

Уволнен от предишния си работодател, транспортна компания в Източна Германия, която заплащала 60-часовите му работни седмици с чисти 1580 евро на месец, Милш току-що е бил нает от датска фирма.

"Ще печеля два пъти повече за същата работа. Взимам повече и когато работя за фирма от западната част" на Германия, обяснява той, докато си наглася обецата.

Трудно е човек да устои на изкушението да търси по-добра заплата. "Около една трета" от приятелите му работят в Западна Германия и се виждат със семейството си през уикендите.

Преди 25 години Хелмут Кол обеща "цветущи пейзажи" на гражданите на Източна Германия в момент, когато пазарната икономика заменяше комунистическото държавно планиране.

Оттогава Западът е дал "между 1500 и 2000 милиарда евро" за финансирането на обединението, посочва Томас Ленк, преподавател по публични финанси в Лайпцигския университет. Това е станало благодарение по-специално на "пакта за солидарност", финансиран от допълнителен данък.

Старите разбити пътища на Пренцлау сега са асфалтирани, а порутените сгради са рехабилитирани. Човек обаче не може да печели хляба си там като компютърен специалист или квалифициран работник. В Агенцията по заетостта насочват хората по-скоро към земеделието или туризма.

Слабостите в икономиката на бившата ГДР се запазват, сочат многобройните изследвания по въпроса. Компаниите от световен мащаб останаха на Запад, а с тях и най-добрите работни места и заплати.

"Процесът още не е приключил, това е ясно, но се вижда светлина в дъното на тунела", смята Михаел Бурда, икономист от Хумболтовия университет в Берлин. Демографското обезкървяване е престанало: през 2013 г. новите провинции са регистрирали повече новоустановили се жители, отколкото напуснали.

Доходите на западногерманското домакинство продължават да са с една трета по-високи от тези на източногерманското, а разликата при стойността на имотите е двойна. Никоя от компаниите от водещия индекс на Франкфуртската борса Dax не е със седалище в бившата ГДР.

Преди десет години обаче безработицата на Изток беше 18,4 процента, двойно повече отколкото на Запад. Миналия месец бившата ГДР беше с показател 9,7 процента спрямо 6 процента на Запад.

Положението в бившата комунистическа Германия обаче далеч не е еднородно. Провинциите Бранденбург, в която влиза Пренцлау, съседната Мекленбург - Предна Померания и Берлин, "бедната, но привлекателна" столица, са сред изоставащите. Други провинции начело със Саксония се справят много по-добре.

Сега, по подобие на останалата част от Германия, "дори на Изток има разделение Север-Юг", анализира Михаел Бурда.

Индустриалният модерен Юг на Германия с Бавария и Баден-Вюртемберг сега включва и динамичната Саксония, чиито големи градове Лайпциг и Дрезден нямат почти нищо общо с Пренцлау.

Според редица икономически институти неравенствата Изток-Запад дори са все по-незначителни спрямо класическите разделения градове-села, а районите в затруднено положение вече далеч не са нещо типично само за Изтока.

Някои общини в Рурския басейн, пострадали от деиндустриализацията или някои селски райони в Долна Саксония, са изправени пред предизвикателства, сравними с тези на селищата от Изтока.

В Гелзенкирхен, Западна Германия, където безработицата надхвърля 12 процента, кметът Франк Барановски изразява съжаление, че "повече от 20 години след обединението политиците продължават да се съсредоточават върху възстановяването на Изтока".

Заедно с него други политици от Запада настояват за програма за възстановяване на Запада и край на резервираните за източните провинции субсидии. Гелзенкирхен е платил 250 милиона евро за Източна Германия в рамките на пакта за солидарност.

/БТА/

Oще международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Сега последно разделението изток/запад ли е или град село или север юг че не разбрах.Източно/запдната разлика в Германия е първо ментална и после всякаква друга, За 50 год. руснаците на изтока са му .. мамата. Те вече не са немци. Източна Германия е една подт-комунистическа държава като Полша. Унгария та даже и България, но със самочувствието на немци и с желанието да живеят като западни немци, с две думи - яко комплексари. Който не е ходил през 90тте в посолството в БГ (което е бившето на Източна Германия) той не знае, какво отношение цареше. Разликата между останалите пост-комунистически държави е, че западна Германия даде маса пари и какво ли не на изтока ама... НЕ СТАВА САМО С ЯДЕНЕЕЕЕ, трябва и акъл. Който имал акъл обаче е бегал на запад през 45та, после и през 89та и сега изтока е .. мани бегай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още