IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи очакванията си за растежа на Франция

Френският бюджетен дефицит ще достигне 4,2% от БВП, смятат от агенцията

20:08 | 18.08.14 г.
Moody's понижи очакванията си за растежа на Франция

Moody's Investors Service понижи перспективите пред растежа на френската икономика – само няколко дни, след като правителството на страната предприе същия ход за 2014 г.

Според рейтинговата агенция френската икономика ще се разшири с 0,5% през тази година, предава WBP Online. Предходната прогноза на експертите бе за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,6 на сто.

Като основен проблем пред Франция Moody's изтъкна огромния бюджетен дефицит, който "илюстрира продължаващите предизвикателства пред еврозоната и по-нататък ще тества политическата воля на валутния съюз да наложи фискална дисциплина в предизвикателната икономическа среда".

В интервю за ежедневника Le Monde френският министър на финансите Мишел Сапен посочи през миналата седмица, че правителството е понижило прогнозата си за растежа през 2014 г. с "около 0,5%". Досегашният очаквания на властите в Париж бяха за разширение на икономиката от 1 на сто.

Сапен също така посочи, че Франция няма да успее да постигне целта си за бюджетен дефицит от 3,8% през тази година.

Според министъра на финансите частична вина за негативното развитие на френската икономика има и Европейския съюз, който трябва да преразгледа изискванията си за дефицита с оглед на настоящата икономическа среда.

"Европейски политики трябва да се пренасочат чрез адаптиране на темпа на намаляване на дефицита към текущата икономическа среда", заяви Сапен.

Според Moody's дефицитът на Франция ще достигне 4,2% от БВП през тази година и 3,6% през следващата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още