IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Франция да се съсредоточи върху вътрешните реформи, а не върху еврото

Нашата цел не трябва да бъде повишаването на конкурентоспособността чрез отслабване на единната валута, посочи гуверньорът на Бундесбанк

08:49 | 15.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вайдман: &quot;Повишаването на конкурентоспособността чрез отслабване на еврото не трябва да бъде целта на единната валута&quot;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Вайдман: "Повишаването на конкурентоспособността чрез отслабване на еврото не трябва да бъде целта на единната валута". Снимка: архив Ройтерс

Франция трябва да се съсредоточи върху собствените си усилия за реформи и бюджетна дисциплина, заявява в интервю за вестник Le Monde членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман.

По този начин банкерът отговори на призивите на Париж към кредитора за отслабване на еврото, което според мнозина би подпомогнало износа, а оттам и цялата икономика на Стария континент.

"Париж трябва да упражни правото си на лидерство чрез даване на добър пример, особено по отношение на бюджетите", изтъкна Вайдман, който е и гуверньор на Германската централна банка – Бундесбанк.

"Повишаването на конкурентоспособността чрез отслабване на еврото не трябва да бъде целта на единната валута", продължи той.

Коментирайки ситуацията на Стария континент, членът на ИС на ЕЦБ призова Франция да увеличи усилията си за намаляване на прекалено високия публичен дълг и похвали Германия за стимулирането на растежа в целия блок.

"Силната Европа и силното евро вървят ръка за ръка", посочи Вайдман. "Скептичен съм към идеята, че устойчивият растеж може да дойде отвън. Напротив, растежът трябва да дойде отвътре – нито от съседните правителства, нито от ЕЦБ. Всяко правителство трябва да създаде вътрешна среда, която да е благоприятна за бизнес иновациите и заетостта", изтъкна централният банкер.

Коментарът му дойде само ден преди френският финансов министър Мишел Сапен да съобщи, че страната няма да постигне целта си за бюджетния дефицит тази година, а икономическият растеж ще бъде много по-нисък от предварителните прогнози.

Според последните оценки на правителството френската икономика, която стагнира за второ поредно тримесечие в периода април-юни, ще се разшири с 0,5% през тази година, или два пъти по-малко от предварителните прогнози. Мудният растеж ще накара правителството да отчете бюджетен дефицит от 3,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година – равнище, което отново ще надхвърли тавана в Европейския съюз от 3%.

"Истината е, че като пряка последица от слабия растеж и недостатъчната инфлация, Франция няма да изпълни целта си за бюджетния дефицит тази година", каза Сапен.

Междувременно кръг от експерти, анализиращи икономическото представяне на еврозоната, коригира очакванията си за растежа на БВП и инфлацията както за третото тримесечие, така и за 2015 и 2016 г.

Според представено от ЕЦБ изследване потребителските цени се очаква да нараснат с 0,7% през тази и с 1,2% през следващата година. По-ранните прогнози бяха за разширение от 0,9 на сто за 2014 г. от 1,3% за 2015 г. Инфлацията в еврозоната през юли бе потвърдена на 5-годишното дъно от 0,4% на годишна база, спрямо 0,5% през юни.

Перспективите пред инфлацията в дългосрочен план обаче бяха ревизирани към растеж от 1,9%, или с 0,1 процентни пункта повече спрямо предходния анализ.

Докладът показа също така, че икономическото възстановяване в блока продължава с умерени темпове и че "инфлационните очаквания за еврозоната в средносрочен до дългосрочен план остават твърдо в съответствие с целта на ЕЦБ за поддържане на инфлационен темп под, но близо до 2%".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Представям си как го хранят франсетата :D Като знаем без това каква любов ги тресе към немците ... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още