IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупките на злато растат по-бързо от производството

Отслабването на еврото и понижението на борсовите индекси засили недоверието към хартиените пари и по-рисковите активи

10:39 | 25.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Покупките на злато растат по-бързо от производството

Покупките на злато от спекулантите на финансовите пазари се увеличават с по-бързи темпове, отколкото минните компании по света могат да увеличат добива и производството му. Повод за това стана силното поевтиняване на еврото през този месец, което е израз на растящото недоверие на инвеститорите към валутите, пише Bloomberg.

Само в рамките на вчерашната сесия еврото отстъпи рязко с 1,6% срещу долара, като губи още 0,8 на сто по време на днешната валутна търговия. В същото време анализатори прогнозират, че цената на златото ще се вдигне с 27% през тази година, което ще удължи най-дългата печеливша серия за ценния метал за последните близо 90 години.

Златото е поскъпнало с 8% от началото на тази година, като цената му върви нагоре от началото на това десетилетие. Инвеститорите приемат метала като убежище в периоди на висока инфлация, икономическа или финансова несигурност.

Борсово-търгуваните фондове (ETF), които инвестират в злато, са закупили 41,7 метрични тона от ценния метал през седмицата до 14 май, показват данни на швейцарската банка UBS. Стойността е най-високата за последните 14 месеца и надхвърля средния седмичен добив от 41,6 метрични тона на 15-те държави с най-големи запаси в света през 2009 г.

Цената на златото отбеляза рекордно ниво в исторически план от 1249,40 долара за тройунция именно в края на разглежданата седмица, когато покупките на метала се повишават рязко. Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, златото ще поскъпне с още 27% до края на тази година, като цената му ще достигне 1500 долара за тройунция.

Покупките на злато се ускоряват в средата на май, когато индексите на фондовите борси по целия свят паднаха с 10% под най-високата си точка за тази година, което може да бележи началото на период на корекция. Междувременно курсът на еврото срещу долара падна до най-ниското си ниво за последните четири години от 1,2206 долара за евро.

Въпреки че продължава да отбелязва рекордни нива, ако се коригира с инфлацията през последните 30 години, цената на златото всъщност се намира наполовина на своя пик, отчетен през 1980 г. Тогава една тройунция от ценния метал се разменяше срещу 850 долара, които са еквивалентни на 2266 долара днес, по данни на клона на Федералния резерв в Минеаполис.

Добивът на злато от мините по целия свят стигна най-високото си ниво през 2001 г., след което започна да намалява и отчете спад по време на пет от следващите осем години. Минните компании трябва да копаят все по-дълбоко, за да стигнат до метала, като за мините в Южна Африка средната дълбочина на добива се е увеличила до 3,8 км.

Централните банки и правителствата по света също са увеличили покупките си на злато с 425 тона през миналата година до близо 30 117 тона. Повишението на златните им резерви е първото от 1988 г. насам и рекордно за последните 46 години.

Растящата цена на златото също е изложена на рискове, като най-големият е свързан с възстановяването на световната икономика. По-доброто състояние на икономиката ще намали търсенето на злато за сметка на други метали, които имат по-широко индустриално приложение, каквито са среброто и медта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още