IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Прогнозата за „AAA” рейтинга на САЩ остава стабилна

Запазването на стабилната перспектива пред рейтинга на САЩ показва, че Moody's не очаква промяна през следващите 12 до 18 месеца

17:21 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Прогнозата за „AAA” рейтинга на САЩ остава стабилна

“ААА“ рейтингът на САЩ, определен от Moody's, остава стабилен, въпреки че федералните финанси са отслабени вследствие на разходите за стабилизирането на финансовата система и икономиката на страната, съобщи CNBC.

Рейтингът на САЩ е подкрепен от факта, че страната има най-голямата икономика в света, има гъвкави пазари и отворен търговски режим, пише в изявление на рейтинговата агенция. Запазването на стабилната перспектива пред рейтинга на САЩ показва, че Moody's не очаква промяна през следващите 12 до 18 месеца.

Притесненията за нивата на федералния дълг нараснаха, след като финансовите проблеми на периферни страни от еврозоната принудиха Европейския съюз и Международния валутен фонд да отпуснат спасителен пакет от близо 1 трлн. долара за страни с огромни дългове като Гърция, Португалия и Испания.

Финансите на САЩ бяха отслабени в значителна степен от кредитната криза, рецесията и правителствените програми в противодействие на тези проблеми.

Бюджетният дефицит на САЩ нарасна до 1,4 трлн. долара през 2009 г. и достигна приблизително 10% от БВП на страната. Вашингтон очаква през тази година той да достигне 1,6 трлн. долара.

Американският президент Барак Обама назначи панел от външни експерти, които ще предложат начини за подобряване на фискалната позиция на страната.

„Отношението на държавния дълг към БВП и към приходите се влошава рязко и след кризата се очаква да остане по-високо в сравнение с това на други страни с „AAA” рейтинг“, посочват от Moody's.

Отношението на дълг към приходи се удвои през последните три години, достигайки 400%, и това може да доведе до проблеми с американските финанси в бъдеще. Влошаването на тези показатели е в резултат на закупуване на активи, включително инвестиции в акции, пише Moody's. Това означава, че негативният ефект върху нетното състояние на страната ще е по-малък.

Рейтингът на САЩ може да пострада, ако тенденцията за увеличаване на дълговите показатели и разходите по лихвите се запази и не бъдат взети мерки за тяхното стабилизиране, отбелязва Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още