IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Време е за по-високи данъци и лихвени проценти

БВП на напредналите икономики ще се повиши с 2,7% през тази година и с 2,8% през 2011 г., според ОИСР

19:14 | 26.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Време е за по-високи данъци и лихвени проценти

Държавните разходи в развитите икономики трябва да се съкратят, а данъците да се повишат най-късно през следващата година, за да могат правителствата да овладеят навреме лошата динамика на държавния си дълг.

За това е призовала Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в своя редовен полугодишен доклад за перспективите пред икономиката, цитиран от Financial Times. Нейните членове се увеличиха от 30 на 31 през тази година, след като Естония бе поканена да се присъедини на 10 май.

ОИСР предупреди още, че лихвените проценти в някои напреднали икономики, като САЩ, Великобритания и Канада, трябва да започнат да се повишават до края на годината, защото световната икономика продължава да се възстановява, а това прави излишна меката парична политика на централните банки.

Призивът на ОИСР за спешни действия в областта не само на фискалната, но и на паричната политика, както и острият тон на нейния икономически доклад, са необичайни за базираната в Париж организация. Те отразяват нейните притеснения, че нестабилността на финансовите пазари по целия свят през последните седмици може да се засили, в случай че държавите не успеят да овладеят своите бюджети, а централните банки отложат ненужно нормализирането на основните лихвени проценти.

Добрата новина в доклада на организацията е, че възстановяването на световната икономика се очаква да бъде по-бързо от предишните прогнози. Това обяснява до голяма степен защо ОИСР насърчава правителствата на развитите икономики да изготвят надеждни програми за намаляване на своите дефицити и да ги приложат на практика колкото се може по-скоро.

Най-голямото притеснение за ОИСР е опасността от разпространение на кризата с държавния дълг в повече напреднали икономики. Сред всички тях организацията подлага на извънредни критики САЩ, чието правителство не полага достатъчно усилия за намаляване на дълга като процент от брутния вътрешен продукт на страната.

Наказанието, което задлъжнелите страни ще понесат, в случай че не предприемат мерки, ще са по-високите лихвени проценти, които финансовите пазари ще изискват по техните ценни книжа в дългосрочен план. Чрез стабилизирането на публичните финанси обаче те ще могат да си възвърнат доверието на инвеститорите и ще контролират очакванията за инфлацията.

Според ОИСР Канадската централна банка трябва да пристъпи към увеличение на основния си лихвен процент незабавно, а Федералният резерв на САЩ трябва на свой ред да направи същото до последното тримесечие на тази година. Единствено за еврозоната и Япония ОИСР препоръчва извънредно ниските лихвени проценти да се запазят на този етап.

ОИСР очаква БВП на страните, които членуват в нея, да се увеличи с 2,7% през тази година и с още 2,8% през следващата. Това е значително над ноемврийските й прогнози за ръст от 1,9% през 2010 г. и 2,5% през 2011 г. Икономиката на САЩ ще отскочи най-много с 3,2% през тази година, следвана от Япония с 3% ръст и еврозоната с 1,2% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
1914
преди 13 години
На първо време е време правителствата да си орежат разходите, после да дойда по-високите данъци и най-накрая високите лихвени проценти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още