IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lehman съди JPMorgan за фалита си

JP Morgan е използвала вътрешна информация, за да поиска от Lehman 8,6 млрд. долара в последните четири работни дни преди обявяването на фалита

11:43 | 27.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Lehman съди JPMorgan за фалита си

Администраторите на фалиралата банка Lehman Brothers в сряда заведоха дело срещу JPMorgan Chase по обвинение, че в последните дни преди фалита на Lehman, използвайки вътрешна информация, JPMorgan Chase е поискала от изпитващата затруднения банка милиарди долари повече от необходимите й, с което е допринесла за колапса й, предаде CNN.

Документите по делото показват, че Lehman, която се е опитвала да се „задържи на повърхността“, е предложила на JP Morgan да й помогне за набирането на спасителен финансов пакет.

Според обвинението JP Morgan е използвала вътрешна информация, която е получила от счетоводните книги на Lehman, за да поиска 8,6 млрд. долара в брой от Lehman в последните четири работни дни преди обявяването на фалита.

По този начин JPMorgan силно е намалила ликвидността на Lehman и й е попречила да потърси алтернативи на фалита, като в същото време си е подсигурила по-добри обезщетения в случай на фалит на Lehman.

„Целта на тези маневри в последния момент е била да изведе JPMorgan в по-добри позиции от останалите кредитори“, се казва в обвинителния акт.

Lehman обяви фалит на 15 септември 2008 г.

Говорител на JPMorgan Chase определи процеса като „безпочвен“, допълвайки, че JPMorgan „ще се защитава с всички средства“.

До този момент няма доказани факти, че JPMorgan или която и да е друга финансова институция е била замесени в колапса на Lehman.

Според доклад, публикуван през март, вина за фалита носят бившите изпълнителни директори на Lehman, както и одиторът на банката. Lehman „многократно е превишавала своите собствени критерии за вътрешен риск“, се посочва в доклада.

Заведеното в сряда дело има за цел да възстанови милиардите долари, поискани от JPMorgan Chase, за кредиторите на Lehman.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
keizer
преди 13 години
Целия финансов свят знае, че Морган са направили това, в което са обвинени, но естествено моргановците се правят на ощипани. Поради материалността на делото (в случай на победа реално JP Morgan ще е близо до фалита, което ще породи нова финансова криза), ясно е че JP ще спечелят... Ей така се праи пазарен дял за сметка на целия свят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още