IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай рицарски се намеси, за да потуши страховете около еврото

Еврото се оттласна от близо 4-годишното дъно срещу долара, след като Китай увери, че инвестициите му в Европа остават ключови

15:51 | 27.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Китай рицарски се намеси, за да потуши страховете около еврото

Еврото се оттласна силно от близо четиригодишното дъно срещу долара, което стигна по-рано днес, след като Китай увери финансовите пазари, че инвестициите му в Европа и в активи, деноминирани в евро, си остават ключови за страната.

Китай е държавата с най-големи валутни резерви в света, които се оценяват на над 2 трлн. долара. В тях щатският долар и доларовите активи имат най-голям дял, следвани от еврото.

Еврото поевтиняваше с половин процент срещу щатската валута по-рано днес, след като публикация във Financial Times показа, че държавната служба за управление на валутните резерви на Китай може да се откаже от своето намерение да увеличи активите в евро във валутните си резерви.

Службата, която управлява валутните резерви на Китайската централна банка, обяви през 2009 г., че ще разнообрази валутните резерви на страната, за да намали зависимостта й от щатския долар. Анализатори смятат, че именно стремежът на Китай да намали размера на своите доларови резерви е една от важните причини за силния курс на еврото през последните години.

Със задълбочаването на проблемите с държавния дълг на няколко страни в Европа обаче се увеличиха и притесненията на китайските власти, че вложенията в европейски облигации може да се окажат губещи и по-точно тези в държавни ценни книжа на периферните страни от еврозоната.

Курсът на еврото падна до 1,2152 долара в сутрешната валутна търговия, което е много близо до дъното от 1,2142 долара за евро от миналата седмица, което е най-ниското ниво за единната европейска валута за последните четири години. Към 15:35 ч. българско време обаче двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2250 долара за евро, като еврото поскъпва с 0,6 на сто.

Валутните резерви на Китайската централна банка се равняват на 2,447 млрд. долара. От публикация на нейната уебстраница днес стана ясно, че страната ще продължи да следва принципа на диверсификация на своите резерви. Малко след това централната банка на Южна Корея, която има шестите по големина валутни резерви в света, също обяви, че не планира да намали вложенията си в евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
alligator_29
преди 13 години
Валутата на Китай е Юан, а не Йена :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bigblunts
преди 13 години
Ниското Евро е добре дошло за Германия и за европеиския износ . Германия беше най-големия износител в света преди бума в Китаи сега скъпия юан и евтиното Евро ще върнат позициите от преди 10 години - всичко това е добре дошло за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
IvelinaLina
преди 13 години
Няма нищо общо със "спасяването на еврото", което въобще няма нужда от спасяване. Стига инсиноации и създаване на ненужно напрежение. Китай цели запазване на ниски нива на йената, също и на здравословно балансирани нива на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още