IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 май

07:55 | 31.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 31 май

Виолина Маринова: Регулирани лихви може да свият кредитирането
в. Дневник

Ако лихвите са регулирани, може да се стигне до свиване на кредитирането. Това заяви пред БНР в неделя Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Това не е желателно и ние не го искаме, допълни още тя. Думите й бяха по повод предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров държавата да въведе таван за лихвените проценти по заемите. Депутатите от "Атака" предлагат законодателни промени, с които правно да се обвърже размерът на лихвите по депозитите с размера на лихвите по кредите.

По думите на Маринова при регулирани лихви няма да съществува конкуренция между банки. Тя напомни още, че живеем в условията на пазарна икономика и че пазарът определя цената. "Нееднократно сме казвали, че цената е зависима от това на каква цена придобиваме ресурса. Освен това в лихвата се включва и компонентът цена на риска", посочи Маринова.

Държавата лобира за привилегии за нискотарифната "Райън еър"
в. Сега

Две министерства - на транспорта и на икономиката и туризма, лобират нискотарифната авиокомпания "Райън еър" (Ryanair) да получава компенсация за всяка незаета седалка в самолетите й, които от есента се очаква да почнат да правят редовни полети до Пловдив.

Това може да създаде проблеми на България пред Еврокомисията, която не толерира подобен вид помощ, тъй като се изкривява пазарът и се стига до нелоялна конкуренция. В България от години кацат и други нискотарифни авиокомпании: "Уиз еър", "Изиджет", "Джърмануингс", "Флай Ники" и др., които не са ползвали такива привилегии. "Подпомагане на отделен превозвач е неприемливо, защото изкривява принципите на лоялната конкуренция", коментира пред "Сега" представителят на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Йордан Карамалаков.

Премиерът праща писма до медиите като коз срещу Първанов
в. Сега

Премиерът Бойко Борисов вкара медиите директно в последния си задочен спор с президента Георги Първанов. Президентът обвини премиера, че "върху медиите се упражнява последователна кампания за натиск" и даде за пример последните поправки в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), с които се променя броят на членовете на Съвета за електронни медии. Премиерът пък обвини Първанов, че "буквално лъже". Днес Борисов съобщи, че е изпратил писма до всички главни редактори и до съсловните организации на медиите.

Фирми прибират пари, ако чиновник ги бави
в. Стандарт

Фирмите ще прибират допълнителни средства, ако чиновници забавят разплащането по европроекти. Новата мярка ще бъде въведена от правителството, след като бъдат установени максимални срокове за разплащане на свършената работа по проекти, финансирани със средства от ЕС. Това обясни министърът по европейските фондове Томислав Дончев. Предстои кабинетът да приеме постановление, с което ще ограничи максималния срок за разплащане по извършените дейности по европроекти до 2-2,5 месеца. Ако държавните служители забавят плащането след този максимален срок, компанията ще прибира наказателни лихви по сумата, която й се дължи. Санкцията ще се плаща от управляващия орган, виновен за неспазване на сроковете, обясни министър Дончев.

Всеки ден снимат работата по “Тракия”
в. Стандарт

Служители на Агенция "Пътна инфраструктура" всеки ден следят и фотографират изпълнението на строителните дейности по магистрала "Тракия". Това каза по Нова телевизия регионалният министър Росен Плевнелиев. По думите му така може да се следи спазването на графиците и при констатирано нарушение фирмите да се гонят още след 1-2 или 3 месеца. Апликационната форма за финансово обезпечаване на "Тракия" вече е в Брюксел и ще бъде одобрена след 6-8 месеца, допълни Плевнелиев.

Погнаха недобросъвестните хотелиери за летния сезон
в. Новинар

Масово в хотелите у нас не се обявяват цените за нощувка на рецепцията или на видно място в стаите. Това става ясно от проверки на експертите от Комисията за защита на потребителите по хотелските бази в страната преди пика на летния сезон, съобщи вчера председателят на комисията Дамян Лазаров. Друг проблем, който констатирали инспекторите, е, че много често се предоставят туристически услуги, които не отговарят на изискванията на легловата база в съответствие с категоризацията на обекта. Същото се отнасяло и за предоставянето на услуги от заведения за хранене и за развлечение, които нямат категоризация, липсвали и менюта, в които да са описани цените и грамажите, посочват от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
velin
преди 13 години
Госпожа Маринова да изучи методологията на БАНКЕРА Буров и тогава може да коментира ! Защото методологията на Банковия картел в момента е сгрешена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още