IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит в Унгария може да достигне 7,5% през 2010

Избягването на гръцкия сценарий изглежда малко вероятно, смята заместник-председателят на управляващата партия Лайош Коша

23:06 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджетният дефицит в Унгария може да достигне 7,5% през 2010

Европейската комисия подтикна Унгария по-бързо да съкрати бюджетния си дефицит, макар правителствени служители да повториха, че през настоящата година той може да се удвои спрямо равнището, договорено с кредиторите на страната, в това число и Европейският съюз.

Новото дясноцентристко правителство, което обеща намаляване на данъците, за да стимулира растежа, предупреждава през последните седмици, че дефицитът може доста да надхвърли договорените 3,8% от БВП, поради лошото наследство от управлението на социалистите.

Според висш правителствен служител дефицитът може да достигне 7-7,5%, съобщава CNBC.

Заместник-председателят на управляващата партия, Лайош Коша, е заявил, че скоро предстои задействането на кризисен план от правителството.

”Държавните финанси са в много по-лошо състояние отколкото досега се смяташе и избягването на гръцкия сценарий изглежда малко вероятно”, е казал той, цитиран от местен новинарски сайт.

Според анализатори, които предвиждат средно около 5% бюджетен дефицит за годината, внушенията, че унгарските финанси са в по-лошо състояние от гръцките са грешни и подвеждащи.

”Ние поддържаме виждането си, че дефицитът ще бъде около 5% тази година и около 4% през следващата, но това не означава, че страната е близо до фалит”, твърди Давид Немет от ING.

”Като цяло новините от Унгария са доста обезпокоителни и дори това да е част от политическата реторика е вероятно още лоши новини да предстоят”, се казва в коментар на Danske Bank. „Сравнението с Гърция може да е прекалено, но едва ли може да се каже, че финансите в страната са в добро състояние.”

Анализатори предупредиха, че правителството трябва да внимава с реториката в момент, когато пазарите са нервни заради дълговите проблеми на еврозоната.

Форинтът загуби 2,6% спрямо еврото след коментарите на Коша, докато доходността по унгарските държавни облигации се повиши с 30 базисни пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още