IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 юни

08:00 | 08.06.10 г.
Преглед на печата за 8 юни

Срив в системата на МВР обърка данните за новите документи
в. Сега

Поредният срив в системата за издаване на нови лични документи с биометрични данни, изработена от "Сименс", е довел до разбъркване на снимки и самоличности в масивите на МВР, научи "Сега". Заради грешки в софтуера снимките на едни граждани се свързват с данните на други, което налага цялата процедура по подаване на заявление да се мине от потърпевшите наново.

От такъв проблем се оплакаха няколко души, подали заявленията си в столичните VI и VIII РПУ.

НЗОК ще спуска лимити за лечение на болниците
в. Сега

Здравната каса все пак ще накара болниците да работят по спуснати от нея бюджети и няма да плаща за всяка извършена дейност, съобщиха от България лекарски съюз. Това значи, че лечебните заведения ще разполагат с финансови лимити, над които касата няма да им дава пари. Така на пациентите може да се наложи да чакат за лечение или да си плащат.

Комисията за защита на потребителите проверява таксите по дебитни карти
в. Дневник

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява общите условия за дебитните карти на банките, за да установи дали има нелоялна търговска практика заради премълчаване на информация и дали има равнопоставеност между двете страни по договора - банка и картодържател.

Това каза за "Дневник" председателя на КЗП Дамян Лазаров. Комисията се е самосезирала по повод информацията, че при плащане с дебитна карта на ПОС терминал в магазини масово се начислява такса от около 0.20 лв. за сметка на клиента.

Частните колекционери търсят легитимност с обща изложба
в. Дневник

Излизане "на светло", преобръщане на представата за частния колекционер като "мръсна дума", защита правата на собствениците на антики, както и съществена промяна в закона за културното наследство за либерализиране на правилата.

Това са част от целите, които си поставиха от Съюза на частните колекционери в България. Вчера те откриха изложбата "Другият музей", която показва над 200 експонати от 32 частни колекции. На официалното откриване не отидоха официални лица, нито известни политици.

Данъчни подаряват телевизори и печки срещу касови бележки
в. Новинар

Местни томболи с касови бележки смятат да организират данъчните. Нестандартната идея беше лансирана вчера от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. Той очаква нововъведението да стане факт още следващата година. Срещу произволна касова бележка за закупена стока, участниците в томболата могат да спечелят черна или бяла техника. От НАП все пак уточниха, че идеята е в зародиш. В томболата могат да се разиграват и автомобил, апартамент или почивка.

Фалшиви бандероли в хипермаркетите
в. Стандарт

Големите вериги магазини са заплашени да останат без лиценз за продажба на цигари, заяви директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. По думите му във всички вериги са открити цигари с фалшив бандерол, което означава, че митниците не трябва да подновяват лиценза им за търговия с тютюневи изделия съгласно влезлия в сила закон от 1 януари 2010 г. Аналогична е и ситуацията с продажбата на алкохол. Там обаче лицензът се издава от общината, допълни Танов. По думите му големите вериги вече са лобирали чрез депутати за връщане на стария закон, който позволява при акцизно нарушение лицензът да се отнема само временно и да се точат дела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още