IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупките на ДЦК ще са на фокус на днешната среща на ЕЦБ

Основният лихвен процент в еврозоната ще остане на рекордно ниското си ниво от 1% за 14-ти пореден месец

08:11 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Покупките на ДЦК ще са на фокус на днешната среща на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) пристъпи към покупката на държавни ценни книжа (ДЦК) на страни от еврозоната през миналия месец, за да облекчи тежкия ефект от фискалната криза върху финансовите пазари в Европа. 

Днес ще се състои първата среща на Управителния съвет на банката след нейното решение да навлезе на пазарите на държавни облигации, което бе изненадващо на фона на категоричната позиция на нейния президент Жан-Клод Трише само допреди няколко месеца, който заяви, че няма да прави отстъпки по отношение на отделни страни от еврозоната.

Финансовите пазари са единодушни, че основният лихвен процент в еврозоната ще остане на ниво от 1% за 14-ти пореден месец, след като еврото наскоро постави поредица от рекордно ниски стойности спрямо долара за последните четири години. Курсът на двойката EUR/USD падна под 1,19 долара за евро, докато курсът на еврото срещу йената стигна най-ниското си ниво за последните осем години.

Нервността на финансовите пазари вероятно ще накара Жан-Клод Трише да даде повече информация за програмата за изкупуване на държавни облигации по време на днешната пресконференция на ЕЦБ, която ще се проведе в 15:30 ч. българско време. Засега не е ясно дали тя ще продължи, какъв ще бъде нейният размер и кога се очаква да приключи.

От ЕЦБ единствено уточниха, че покупките на ДЦК ще бъдат стерилизирани, за да не нарасне паричната маса в обращение. За тази цел базираната във Франкфурт централната банка ще трябва да продаде други ценни книжа и по този начин да изтегли съответното количество пари от обращение.

За разлика от ЕЦБ Английската централна банка изкупува държавни облигации, без обаче да компенсира въздействието си върху паричното предлагане чрез други средства. Като използва по този начин т. нар. количествено облекчаване, Английската централна банка (АЦБ) се опитва да увеличи количеството на парите във финансовата система, за да може банките да отпускат по-лесно кредити.

Жан-Клод Трише обаче бе категоричен, че намесата на ЕЦБ на финансовите пазари не бива да се бърка с количествено облекчаване, т.е. с печатането на пари. Въпреки това покупките на ДЦК от ЕЦБ не са били подкрепени единодушно от всички членове на Управителния съвет на ЕЦБ. Сдържани в своята оценка за операцията остават гуверньорите на централните банки на Италия и Германия.

Малко преди ЕЦБ своето лихвено решение ще оповести и АЦБ. Там също не се очакват изненади и според пазарните анализатори основният лихвен процент във Великобритания ще остане на ниво от 0,5%, което също е рекордно ниско в исторически план. Прогнозите по отношение на програмата за изкупуване на ценни книжа на АЦБ сочат единодушно за запазване на нейните размери на 200 млрд. лири.

Икономиката на Великобритания нарасна с 0,3% през първото тримесечие, след като се увеличи с 0,4% през последните три месеца на 2009 г., когато излезе от най-продължителната си рецесия в следвоенния период. В същото време брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с 0,2% спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г., когато отчете нулев ръст.

Еврото е поевтиняло с близо 17% срещу долара от началото на тази година, докато британската валута е отстъпила с 11%. Към 7:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2045 долара, а една британска лира се равнява на 1,4591 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още