IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената вълна на борсите в САЩ продължава втори ден

Dow Jones се повишава с 0,7% и се върна над психологическото ниво от 10 хил. пункта

18:05 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Зелената вълна на борсите в САЩ продължава втори ден

Щатските индекси продължават да се повишават за втори пореден ден, след като тревогите за дълговата криза в Европа постепенно отшумяха, а акциите на компаниите от добивния сектор поскъпнаха заради ръста в цените на суровините.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и активно търгувани компании на щатските борси, се повишава с 0,7% до 10 008,52пункта час и половина след началото на търговията. Най-много сред всички компании в неговия състав поскъпват акциите на производителя на алуминий Alcoa – с 2% до 10,98 долара за акция.

Широкият S&P 500 напредва с 0,8% до 1 070,6 пункта, подкрепен от енергийните, добивните и финансовите компании. В същото време на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,9% до 2 189,87 пункта.

Щатските пазари на ценни книжа станаха волатилни през последните седмици, след като страховете около дълговата криза в Европа накараха инвеститорите да потърсят по-сигурни активи, като щатския долар, японската йена и златото.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че запасите на търговците на едро в страната са се увеличили по-малко от очакваното през април. Стойността им се е повишила с 0,4% на месечна база, което е трети поред месечен ръст. Увеличението на складовите запаси е знак за намаляването на разходите за нови стоки на веригите за търговия на едро през идните месеци.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке трябва да свидетелства днес пред Конгреса относно състоянието на икономиката и финансовата система на САЩ. В началото на седмица той смути финансовите пазари с изказването, че централната банка на САЩ ще вдигне лихвените проценти в страната преди икономиката да достигне състояние на пълна заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още