IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ с рекорден за последната година търговски дефицит

Търговският недостиг на страната се разшири с 41% през последните 12 месеца до 40,3 млрд. долара за април

16:20 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ с рекорден за последната година търговски дефицит

Търговският дефицит на САЩ се разшири до рекордните за последната една година 40,3 млрд. долара през април, след като износът на страната се сви с по-бързи темпове, отколкото вноса.

Търговският недостиг на страната се е увеличил с 0,6% спрямо март и с 41% в сравнение с нивата си от април миналата година. Стойността му през април е най-голямата от декември 2008 г. Икономистите очакваха по-голямо увеличение на отрицателното търговско салдо до 41 млрд. долара.

За по-бързото намаляване на износа допринася поскъпването на долара срещу повечето основни валути, след като страховете на инвеститорите за големите държавни дългове на много от развитите икономики ги накараха да потърсят сигурността на щатската валута.

Износът намалява с 0,7% на месечна база до 148,8 млрд. долара, като най-много се свиват доставките на фармацевтични продукти, соя и генератори. Вносът в същото време пада с 0,4% до 189,1 млрд. долара. В сравнение с миналогодишните си нива износът е скочил с 19,9%, а вносът – с 23,9 на сто.

Отделни данни на Бюрото по труда в САЩ показаха, че новите молби за помощи при безработица са намалели по-малко от очакваното с 3 хил. до 456 хил. през изминалата седмица. Икономистите очакваха по-голям спад от 6 хил. Броят на лицата, които са получавали помощи поне две седмици, се понижава до 4,46 млн. души, което е с 255 хил. по-малко спрямо предходната седмица.

Щатският долар поевтинява с 0,9% срещу еврото днес, като към 16:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2079 долара. Повод за поскъпването на еврото стана изказването на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който заяви, че икономиката на еврозоната ще расте през тази година, макар и с умерени темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още