IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона стана втората емисия от SOFIX с дивидент за 2009

Съветът на директорите предлага акционерите да гласуват по 12,57 ст. на акция, или 1,6% дивидентна доходност

17:00 | 11.06.10 г. 6
Енемона стана втората емисия от SOFIX с дивидент за 2009

Съветът на директорите на Енемона АД предлага на акционерите да гласуват 1,5 млн. лв. за дивиденти за 2009 г., гласи поканата за свикване на Общо събрание на акционерите, публикувана чрез Бюлетин Investor.bg. Събранието е насрочено за 12 юли от 11 часа.

Предлаганият брутен дивидент на акция е 12,57 ст., което прави дивидентна годишна доходност от 1,6% спрямо последната цена от 7,67 лв. за акция.

Това е едва втората емисия акции, включена в SOFIX, за която се предлага дивидент за 2009 г. Другата е тази на Каолин АД, където предлаганата дивидентна доходност е 3,6%.

В други години Албена, Софарма и Монбат са давали дивиденти но предложенията за 2009 г. не включват тази опция.

Сред дружествата от SOFIX в последните 12 години дивидент е разпределял само М+С Хидравлик, но за 2009 г. печалбата му е едва 38 хил. лв. и ако разпредели дивидент за 13-та поредна година, той ще бъде незначителен.

Поради факта, че дивидентът по привилегированите акции е задължителен, Химимпорт АД ще разпредели по 10,77 ст. брутен дивидент на привилегирована акция за 2010 г. В SOFIX е включена обаче емисията обикновени акции на дружеството.

Печалбата на Енемона за 2009 г. е 10 млн. лв., като 8,5 млн. лв. ще бъдат заделени във фонд Резервен.

В началото на тази година компанията привлече 10,9 млн. лв. чрез емитиране на конвертируеми привилегировани акции при 10% лихвен процент. Решението за разпредяне на дивидент в година, в която е привлечен капитал, и то на такава цена, не е обичайно и от него би могло да се предположи, че дружеството е уверено в бъдещето си.

Наскоро компанията сключи договор за 55 млн. евро за изграждане на АЕЦ в Словакия, собственост на италианската Enel.

Енемона е и единственото дружество в SOFIX с маркет-мейкър, както и единственото на БФБ-София с 4 типа инструменти, а именно обикновени акции, привилегировани акции, облигации и варанти.

За последните 12 месеца обикновените акции на Енемона АД поевтиняват с 4% до 7,67 лв. за акция и 92 млн. лв. пазарна капитализация.

В официално съобщение на Енемона АД се казва "след направен преглед на предстоящите инвестиции за 2010 г., фокусирани основно върху проектите ТФЕЦ Никопол и Енергиен проект Ломски лигнити, както и върху възможностите за разширяване и по-пълно използване на капацитета за инжинеринговите дейности на Енемона АД в България и чужбина и отчитайки постигнатия финансов резултат за 2009 г. (неконсолидирана печалба от 9,99 млн. лв. консолидирана от 15,23 млн. лв.), Мениджмънтът на компанията проведе редица срещи с инвестиционната общност, поставяйки въпроса относно разпределяне на дивидент за 2009 г.

Получени бяха противоречиви становища, като мненията бяха в двете крайности. Но повече натежа мнението за разпределяне на дивидент при условие, че компанията е преминала кризата и има осигурени средства (капитал и дълг) за инвестиции през следващата година. Също така, се отчита и ограничаването на обхвата и удължаването на инвестиционната програма по всички проекти, с оглед набирането на по-малко от необходимия капитал чрез последната емисия привилегировани акции, както и рисковете, които компанията предпочита да не поема и ръководството взе решение за удължаване на инвестиционната си програма.

Това даде основание на мениджмънта на Енемона да вземе решение за разпределяне на дивидент в размер на 1,5 млн. лв. или 15% от неконсолидираната печалба".

Свързани компании:

Енемона АД - облигации втора емисия - падежирана(E4AB)

Енемона АД - привилегировани акции(E4AP)

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
vpanov
преди 13 години
дивиденти 2010 увелечаване акционерите утредоход равен на депозити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Jason
преди 13 години
Браво на Енемона.По-добре малко от колкото нищо.Все пак по-важното е да се реинвестира особенно при сегашните ниски нива на икономиката и имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
варантчо
преди 13 години
Според мен другите "блу чипове" дадоха заден в качеството по една или друга причина и дадоха шанс на Енемона с няколко добри хода да стане номер 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kamikatze
преди 13 години
Напълно споделям мненията на BigBear и обзървър. Браво на Енемона - бизнес и отношение към акционерите ! 10 от 10.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 13 години
Почнаха да се сещат, че трябва да споделят печалбата и не само привилегированите акционери имат право на дивидент.ДА трябва да се реинвестира, особено сега в кризата когато кеша е много ценен. Тук обаче по скоро отношението към акционерите е по-важно защото пазара загуби доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
обзървър
преди 13 години
Как тълкувате тази новина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още