IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво вино да изберем за лятото?

Общите правила за консумация и сервиране на вино са ясни, през лятото обаче вкусовете на хората се променят, а от там и видовете вина, които са подходящи за топлите летни вечери

12:40 | 27.07.10 г.
През лятото предпочитани са по-леките вина с плодов вкус и аромат на цветя и цитруси. Снимка: sxc.hu
През лятото предпочитани са по-леките вина с плодов вкус и аромат на цветя и цитруси. Снимка: sxc.hu

Лятото идва с много настроение, забавления, свободно време, отпуска и възможност да се поглезите и наградите за добре свършената работа през отминалата част от годината. За винарите обаче лятото е белязано от цъфтежа на лозята – период, който е истински празник за майсторите лозари и награда за труда и грижите им през годината. Между раззеленилите се лозници се появяват малки, тънки и къдрави ембриончета, които само след няколко седмици се превръщат в натежали гроздове със сочни и ароматни плодове.

Летният дъжд, топлите ветрове и слънцето, което грее през по-голямата част от денонощието, са истинските приятели на гроздето, които му помагат да порасне ароматно и свежо. С постепенната промяна в цвета на гроздовата обвивка се засилва и захарността на плода, мекият му и киселинен вкус придобива по-силен аромат и засилва така характерния вкус на гроздето.

Изборът на подходящо вино през лятото е изкуство, едно от основните изисквания за което е хубавото време, на което се радваме през летните месеци. Важно е и умението да се постига баланс, търпение и да се улови мига.

За любителите на виното обаче изборът на ароматната напитка през лятото може да се окаже истинско предизвикателство. Като начало вкусовите навици на хората се променят заради топлината доста през юни, юли и август. През юни например, когато времето е понякога влажно, облачно и ветровито, предпочитаните вина са ниско алкохолни и висококиселинни като немския ризлинг, разновидността на пино ноар - пино гри от Бургундия, както и сувиньон блан.

Летният сезон се свързва и с хапването на открито, приготвянето на обяд или вечеря в градината и организирането на семейни или приятелски барбекюта. Обичайните леки червени вина, които се свързват с топлото време и плодовите салати, като освежаващото бургундско вино от сортовете пино ноар или шинон всъщност не са най-подходящите вина за тежките меса, които се приготвят на дървени въглища.

Ястията на грил или на барбекю много повече си подхождат с по-тежки, сладки и плодови вина като аржентинското малбек, което е с обилна танинова конструкция и аромати на червена джанка, тютюн и виолетка, пинотаж от Южна Африка или австрийско ширас. С други думи, тук най-подходящи са силните вина, които няма как да бъдат засенчени от изпеченото са огън месо. Винени сортове като ширас, зинфандел, малбек и гренаш вървят идеално с месо от барбекю благодарение на силната танинова структура и изобилието на тежък плодов аромат.

През лятото обаче, особено в периода на отпуските и почивките, поводите за вдигане на тост с вино не са само градинското барбекю или лятната вечеря на верандата. Топлият сезон позволява консумацията както на бяло и червено вино навсякъде. Ако сте почитатели на червените вина, именно пино ноар и особено сортът, отглеждан в Бургундия, е идеалният универсален вариант за лятно време. За верните почитатели на червеното вино бордото може да се консумира и с повечето месни ястия.

Доста полезно и универсално през лятото може да се окаже розето. Най-ароматно, с дъх на малини, праскови и пъпеш са напитките от лозята между Авиньон и Кан във Франция. Розето, направено от винарите там, върви чудесно с по-пикантни ястия. Едно от може би най-известните френски розета – тавел, е доста подходящо вино, което може успешно да се комбинира с всякакви летни леки храни, както и с по-тежките и пиперливи подправки на храната, приготвена под открито небе.

Що се отнася до белите вина – всичко отново е въпрос на личен вкус. Универсалната напитка обаче, с която няма да сбъркате, според гурме редактора на The Wall Street Journal, е тази, която е свежа, с лек киселинен вкус, чиста и с отличителен плодов аромат. В някои случаи не е задължително ароматът на виното да е наситен, остър и да се усеща ясно веднага при отваряне на бутилката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още