IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на развиващите се пазари се конкурират все по-силно с развитите

Делът на развиващите се пазари от капитализацията на световните фондови борси се е повишил до 25% към края на август

16:31 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на развиващите се пазари се конкурират все по-силно с развитите

Пазарната оценка на акциите от развиващите се държави достигна най-високите си нива за последните повече от две години в съпоставка с тази на борсовите компании от развитите пазарни икономики, след като по-бързият им икономически растеж убеди инвеститорите в техния потенциал, пише Bloomberg.

Индексът MSCI Emerging Markets, който обединява пазарите на ценни книжа в 26 развиващи се страни, има съотношение P/E (пазарна цена/очаквана печалба) от 14,1 към края на август. Това означава, че инвеститорите са готови да платят 14,1 долара за всеки долар очаквана печалба на компаниите в него.

Същият показател за индекса MSCI World, който обединява водещите фондови борси в 24 развити страни, възлиза на 14,9. Разликата между съотношението P/E за двата индекса е най-малката от юни 2008 насам, малко преди финансовата криза да доведе до рязък отлив на инвеститори от развиващите се пазари.

Според HSBC Global Asset Management, Morgan Stanley и Deutsche Bank обаче ситуацията в момента е различна и развиващите се страни ще задържат силните си позиции занапред. Причината за това се крие в по-ниските им нива на държавен дълг, увеличаването на печелившите компании там и бързите темпове на растеж на техните икономики.

Фонд мениджърите са по-оптимистично настроени за развиващите се икономики, отколкото за всеки друг регион, а взаимните фондове са налели 35 млрд. долара в техните акции през тази година, по данни на Bank of America.

Делът на развиващите се пазари от капитализацията на световните фондови борси се е повишил до 25% през август в сравнение с 22% преди година.

MSCI Emerging Markets се понижи с 2,2% през август, като остава почти без промяна от началото на тази година, докато MSCI World потъна с 3,9% и се намира с 4,9% под нивата си от края на декември 2009 г.

Фондовите индекси в Шри Ланка, Тайланд и Колумбия са едни от най-добре представящите се през тази година.

Според Международния валутен фонд развиващите се страни ще имат среден растеж на икономиката от 6,4% през 2011 г., което е много повече от очакванията за напредналите икономики. Според анализатори на Bloomberg печалбата на компаниите в MSCI Emerging Markets ще нарасне с 29% на годишна база през следващата година.

Южна Корея, Индонезия и Чили отчетоха годишен ръст на брутния си вътрешен продукт от над 6% през второто тримесечие, а Китай междувременно надмина Япония като втора по големина икономика в света, отчитайки ръст на БВП от 10,3 на сто.

Пазарната оценка на акциите от развиващите се страни е била по-голяма от тази на акциите в развитите пазари единствено през 10-те месеца до края на май 2008 г., което е малко преди кредитните пазари да замръзнат заради ипотечната криза в САЩ и да доведат до резки понижения на световните борси.

Възможностите на развиващите се пазари привлякоха някои от най-големите инвеститори, в това число и Марк Мобиус, който отдава своите предпочитания на бразилските акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още