IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече придобивания на развиващите се пазари отколкото в Европа

Сделките сключени на развиващите се пазари представляват 30% от всички придобивания по-света

13:01 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Повече придобивания на развиващите се пазари отколкото в Европа

Глобалните компании, които искат да получат достъп до бързо развиващи се икономики като Китай и Бразилия, допринесоха за интензифицирането на придобиванията на развиващите се пазари до нива, които за първи път надхвърлят тези в Европа, пише Financial Times.

От началото на годината общият обем на придобиванията на развиващите се пазари е нараснал с повече от две трети до 575,7 млрд. долара, докато сделките в Европа са се увеличили с едва 20% до 550,2 млрд., разкриват данни на Dealogic.

Сделките, сключени на развиващите се пазари, представляват 30% от всички придобивания по-света, докато делът за Европа е намалял до 29% - най-ниското ниво от 12 години.

Със сделки за около 133 млрд. долара от началото на годината Китай е привлякъл най-голям интерес от страна на инвеститорите. Следват Бразилия, Индия и Русия, като четирите страни заедно държат повече от половината от пазара на придобивания за развиващите се страни.

Надпреварата за енергийни ресурси принуди някои компании да използват все по-агресивни тактики. Това лято Korea National Oil Corp, притежавана от държавата нефтена компания, стартира първия си опит за враждебно трансгранично придобиване, като целта е контрол върху британската нефтена група Dana Petroleum. Сделката е финансирана от пет местни банки.

Когато търсят растеж на развиващите се пазари, щатските компании са по-предпазливи. Най-голямата подобна сделка за годината е придобиването на бизнеса за здравни услуги на индийския конгломерат Piramal от американския фармацевтичен гигант Abbott Laboratories’ за 3,8 млрд. евро.

Американските компании са много активни при търсенето на възможности на развиващите се пазари, казва Пол Паркър директор за придобивания на Barclays Capital. „Няма съмнение обаче, че флуктуациите на американската икономика са повлияли негативно на трансграничната активност“, допълва той.

„Комплексното финансиране, културните различия, несигурната регулаторна среда и липсата опит в осъществяването на трансгранични транзакции могат също да затруднят подобни придобивания“, казва Хенрик Аслаксен, директор на отдела за придобивания на Deutsche Bank.

Credit Suisse е банката, която най-често е била съветник при сделки, осъществени на развиващите се пазари, като общата сума по тях възлиза на 103 млрд. долара. На второ място е Morgan Stanley, следвана от Bank of America Merrill Lynch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още