IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Няма политици сред собствениците на луксозни имоти около София

Собствениците на 36 луксозни имота в полите на Витоша са идентифицирани и ще бъдат подложени на проверка през следващата седмица

09:18 | 09.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
НАП: Няма политици сред собствениците на луксозни имоти около София

Данъчните от Националната агенция за приходите (НАП) са идентифицирали собствениците на 36 луксозни имота в полите на Витоша, пише Dnes.bg.

През следващата седмица започва пълна проверка на собствениците. Повечето от имотите се водят на фирми и данъчните ще установяват дали имотите се използват действително като представителни офиси или в тях живеят семейства.

Ако се окаже, че частни резиденции са умишлено описани като собственост на компании, ще трябва да се връща ДДС на бюджета, предупредиха от НАП. Там, където собствениците им са физически лица, ще се установява дали личните им доходи отговарят на лукса.

Сред собствениците на 36-те имота има известни бизнесмени и влиятелни фирми, издадоха от НАП. В селата около София обаче не са заснети луксозни имоти, които да са на политици.

Има случаи, в които дворците се водят собственост на българска фирма, която своя страна е собственост на друга родна компания. Накрая по веригата се стига до офшорка, регистрирана на екзотичен остров.

Тъй като имат достъп до общинските масиви с имотни декларации, от НАП са установили, че на улица със седем луксозни къщи, е декларирана само една. Всъщност течовете за милиони са от общинските бюджети, тъй като там не постъпва нито лев за недекларираните къщи.

Затова данъчните посъветвали общинарите да засекат издадените разрешения за строеж с имотните декларации, за да излязат наяве “спестените разходи” на богатите софиянци.

Митичното митничарско селище Ставри Димитрово, което се намира в закътан ръкав на яз. “Ивайловград”, вчера бе напълно безлюдно. Селището се оказа пусто часове, след като служители на НАП прелетяха над него с хеликоптер.

Там има 45 имота, които нямат акт 16 и официално не съществуват в държавата.

Според сателитните снимки на “Гугъл Мапс” в селището има около 50 имота, десет от тях имат обширни дворове и басейни със специфична бъбрековидна форма.

Най-луксозните къщи на самия бряг имат собствен кей и гаражи, в които през зимата се прибират лодките и джетовете. Около 70-80% от имотите са строени в забранена зона, уточниха данъчните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още