IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП поиска съдът да обяви в несъстоятелност 32 фирми

Натрупаните задължения са за повече от 60 милиона лева

11:36 | 04.10.10 г.
НАП поиска съдът да обяви в несъстоятелност 32 фирми

Общо 32 дружества, натрупали задължения за над 60 млн. лв. през изтеклите девет месеца на годината, да бъдат обявени в несъстоятелност от съда, е поискала столичната НАП. Повечето длъжници са търговци, които нямат активи, годни да обезпечат вземанията.

Спрямо тях са приложени всички законови мерки - възбрани и запори на движими и недвижими вещи и банкови сметки, забрана на управителите да напускат страната и други. Въпреки това задълженията не могат да бъдат събрани, съобщава приходната агенция.

НАП е изпратила и 51 сигнала до прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от управители и собственици на дружества, които не са уведомили съда за изпадане в неплатежоспособност.

По закон търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спирането на плащанията не заяви това в съда, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лв.

При откриване на производството по несъстоятелност съдът налага запори и възбрани върху цялото имущество на длъжниците, което се осребрява в рамките на производството. Когато длъжниците не разполагат с имущество, съдът постановява прекратяване и заличаване от Търговския регистър на съответното дружество. Управителите и собствениците на дружествата, обявени в несъстоятелност, не могат да бъдат учредители на нови акционерни дружества, както и еднолични търговци.

Законът дава възможност, след представяне на обезпечение, дългът да се погасява на части и да не спират плащанията по работни заплати, банкови кредити, доставки и др.

Броят на исканията за несъстоятелност е нараснал значително в сравнение с миналата година, когато до съда са подадени 12 искания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още