IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

55% ръст на инвестициите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка

За 2010 г. в инвестициите в хотели се очаква годишен ръст от 70%, смятат специалисти

12:22 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
55% ръст на инвестициите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка

Обемът на инвестициите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка отчете силен ръст през първите три тримесечия на 2010 г., като достигна 3,97 млрд. евро, което представлява 55% годишен ръст спрямо 2,5 млрд. евро година по-рано.

Ръстът се е засилил специално през третото тримесечие, когато са били сключени сделки за 1,8 млрд. евро. Това представлява повишение от 70% от 1,056 млрд. евро за същия период на 2009 г., сочи доклад на Jones Lang LaSalle (JLL).

„Продавачите сега са по-реалистични относно своите ценови очаквания, което помогна да се задвижи пазарът след много слабия период“, коментира Марк Уайн Смит, изпълнителен директор на компанията за Европа, Близкия Изток и Африка.

„В момента имаме приемлив баланс между броя на купувачите и инвентара от хотели на пазара. Също така видяхме да се сключват и няколко сделки с проблемни активи, което ни даде добър пример за това как купувачите ценообразуват, когато имат високомотивиран продавач. Въпреки това кредитирането за сделките е все още ограничено“, добавя той.

Най-активният пазар досега през годината бе Великобритания с инвестиции над 1 млрд. евро. Той е следван от Франция с близо 505 млн. евро и Испания с 291 млн. евро.

Въпреки частичното завръщане на доверието и на инвестиционната активност в сегмента на хотелите, сред инвеститорите все още цари известна несигурност, като те остават фокусирани главно на своите собствени пазари.

Въпреки това на пазара се забелязват и някои нови тенденции. Американските инвеститори започват да се завръщат на пазара в региона, като в момента представляват 20% от инвестиционния обем в сравнение с 6% за цялата 2009 г. При все това водещи остават вътрешните инвестиции, въпреки че техният дял от общия обем се понижи до 36% през първите три тримесечия на 2010 г. от 59% за цялата 2009 г.

„Jones Lang LaSalle Hotels прогнозира значителен ръст на инвестиционните нива в Европа, Близкия Изток и Африка през втората половина на годината и това в момента със сигурност е в ход“, добавя Уайн Смит. „В резултат на това ревизирахме нашите прогнози за ивнестиционния обем за 2010 г. с 1 млрд. евро до 5,5 млрд. евро, което би представлявало ръст от над 76% в сравнение с 2009 г. (3,12 млрд. евро).“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 27.10.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още