IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Испания не е като Гърция, Ирландия и Португалия

Новините от Испания са добри и неотдавнашната негативна реакция на пазарите е незаслужена, коментират анализатори

08:20 | 25.11.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Защо Испания не е като Гърция, Ирландия и Португалия

Играта на домино в еврозоната започна. Ирландия последва Гърция и прожекторите вече са насочени към Португалия и Испания, пише CNBC.

Повърхностен анализ би предположил, че „за всичко е виновно еврото“ и че никоя от страните от периферията на еврозоната не ще успее някога да възвърне конкурентоспособността си при фиксиран валутен курс - въпрос на време е преди следваща страна да потърси помощ.

При малко по-задълбочен анализ подобна теза не е особено издържана, защото причините за състоянието на всяка от въпросните страни са коренно различни.

Гърция фалира, защото беше най-зле управляваната икономика сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), със „систематично корумпирани правителства“ (по думите на самия гръцки премиер Георгиус Папандреу), които успяха да вкарат Гърция в еврозоната във време, когато оценката на кредитните рискове по държавните дългове в еврозоната беше силно изкривена.

Накрая Атина натрупа прекомерно голям дълг, с който просто нямаше как да се справи. В същото време след въвеждането на еврото износът на Гърция остана горе-долу толкова нищожен (6-8% от брутния вътрешен продукт на страната), колкото и преди.

Ирландия фалира, защото не успя да консолидира банковия сектор. Въпреки че Дъблин за разлика от Гърция правеше всичко като по учебник, за да осигурява добри приходи в бюджета си, се провали в контрола над банковия си сектор, което в крайна сметка принуди страната да предостави фаталните гаранции за частните банкови кредитори на стойност 176% от своя БВП.

Ако оставите банките и строителните предприемачи да правят каквото си искат, скоро нищо друго няма да има значение и дори келтските тигри ще са принудени да търсят помощ, пише изданието.

Португалия беше изправена пред много сериозен проблем дори преди глобалната икономическа криза – страната беше в стагнация (португалският растеж беше средногодишно под 1% за периода 1999 г. - 2008 г.). На практика, икономически синтез с еврото никога не беше осъществен. Сега страховете на инвеститорите са какви дългови нива Лисабон може да понесе и дали те вече не са превишени.

За да избегне съдбата на Гърция и Ирландия, португалското правителство определено трябва да направи доста повече в сферата на структурните, икономически реформи. При това трябва да действа бързо.

И все пак, Португалия не представлява системен риск за еврото, тъй като размерът на пазара предполага един финансово напълно осъществим спасителен план.

Истинското притеснение е за Испания, за която всички в момента налични фондове от около 350 млрд. евро (вече редуцирани поради помощта за Ирландия) няма да бъдат достатъчни, дори ако към тях се прибави реалистична подкрепа от Международния валутен фонд.

За щастие, новините от Испания като цяло са добри и неотдавнашната негативна реакция на пазарите е незаслужена.

Правителственият дълг е наполовина на нивото на гръцкия – 64% от БВП за 2010 г. При това е финансиран главно от местни инвеститори - едва 26% от БВП (40% от общия дълг) се държи от чуждестранни инвеститори. Още повече, помощта, която Испания е оказала на банките си, е за по-малко от 5% от БВП (в случая с Ирландия този процент в 176% от БВП).

Освен това двете най-големи испански банки BBVA и Santander имат доста сериозни операции на развиващите се пазари, които в краен случай могат да бъдат продадени, преди да се наложи да потърсят помощ от испанското правителство. Трудно е да твърдим, че на консолидирана основа - „държавен дълг + частни банки“, Испания има сериозни проблеми, пише изданието.

Наистина Испания преживя драматичен колапс в сектора на недвижимите имоти, който тежи на икономиката като цяло и на банковия сектор в частност. Въпреки това поради донякъде „драконовските промени“ в ипотечното законодателство, които дават право на банките да търсят дължими суми от личните активи на кредитополучателите, не е задължително преките загуби за банките от колапса в сектора на недвижимите имоти да са толкова големи, колкото например в САЩ.

Много анализатори изтъкват отчайващо високата безработица (20%) в Испания и коментират, че страната вероятно е на ръба на „социална революция“. Всъщност безработицата „просто“ отново е на нивата от средата на 90-те години, преди лихвените проценти в Испания да започнат да падат и балонът в сектора на недвижимите имоти да започне да расте, насърчен от приемането на страната в еврозоната. Затова въпреки че подобна безработица определено представлява сериозно икономическо предизвикателство, безработица от 20% в исторически план не е предизвиквала особено голямо социално недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
moderеbov
преди 13 години
Нищо им няма нито на гърците, нито на испанците. Всичко е за парлама, да оправдаят печатането на нови евра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
valencia
преди 13 години
Rabotia kato investicionen konsultant tuk v Espa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 13 години
Имало някакъв особен вид подкуп в Испания. Ако искаш да започнеш бизнес например, или да наемеш помещение, трябвало да платиш - освен официалното - и доста голяма сума на стария собственик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
И аз не съм съгласен с публикацията. Едно нещо обаче ми прави особено впечатление - и то не само тук.Според повечето статии на различни автори, ако една държава няма голям външен дълг, няма бюджетен дефицит и със закон банк. институции имат право да покриват вземанията си от длъжника с всичките му активи (а не само с обезпечението), то всичко е наред и държавата се дава за пример.Според мен, това е изкривено разбиране за благосъстоянието на една нация - и тук не мисля да обяснявам подробно, защото повечето от хората които пишем тук, имаме икономически познания ( не е задължително да е образование...) и ме разбират какво имам предвид.България е с малък външен дълг и ако се направят няколко законодателни промени, може да се свие и бюджетния дефицит (за сметка на ...). Но това дава ли ни основание да считаме, че живем по-добре от хората в Ирландия, та дори и от гърците...и да се дава постоянно за пример Китай с огромния си вал. резерв, където 300млн. души са със системно недохранване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
tova e propaganda - avtorat predstavia detailite i spetsifikata kato osnovni pri4ini za kolapsa na dominiranata ot lihvarite svetovna ikonomikapres 80-te margina na pe4albite na lihvarite v USA biaha malko nad 10% prez poslednite 10 godini the narasnaha do 60%. Lihvarite prosto izsmukvat jivota ot ikonomikata. Pe4albata koiato lihvarite generirat se har4i za mnogomilionni bonusi i sa reinvestira osnovno v bankovia sektor, koeto ozna4ava pove4e resurs za davane na krediti. Bankite umishleno prinudiha vsi4ki - ot obiknovennia potrebitel do korporatsiite i pravitelstvata da vzimat krediti. Stigna se do tam (v USA) 4e kredita se prevarna v edinstven isto4nik za nabirane na sredstva.Na tova se dalji svetovnata kriza i thia niama da zavarshi dokato lihvarite ne zagubiat parite si
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
m50
преди 13 години
Глобализацията доведе до световната икономическа криза. За да се излезе стабилно от нея някой трябва да плати сметката. Растежът на някоя икономика (страна) винаги е било за сметка на някоя друга, едната малко или много "експлоатира" другата, т.е. плаща сметката. Интересно сега кой ще плаща, но е сигурно, че няма да е Китай. САЩ също ще се измъкнат. Нещата започват да се "въртят" около Европа. Следващите 1-2 години ще бъдат много "интересни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Съгласен съм с 1. Искам да добавя че при официялна безработица от 20%, която за всеки е ясно че е повече, много скоро ще генерира бум на лоши кредити въпреки законоте. Тези изказвания от сорта че са много добре имат за цел просто да успокоят пазара и да спечелят време с надеждата че кризата ще отмине. Кризата няма как да свърши, защото хората свикнаха да хорчат повече от колкото произвеждат. Сега всички ще плащаме. Сребролюбието е един от съмртните грехове и човек колкото е по-болен толкова по-висока цена ще трябва да плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
Испания е по-зле заради старата заблуда too big to fall.Надуването на балони и липсата на финансова дисциплина присъства и тук - а това са причините за състоянието както на Гърция, така и на Ирландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още