IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Гаров: Достигнахме дъното на жилищните цени

В близко бъдеще се очаква натиск върху предлагането на жилища, каза изп. директор на Colliers International за България по време на Клуб Investor.bg

13:54 | 06.12.10 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p><font face="Arial, sans-serif"><span lang="bg-BG">Атанас Гаров. Снимка: Investor.bg</span></font></p>

Атанас Гаров. Снимка: Investor.bg

През последните седмици се забелязва активизиране на жилищния пазар у нас. Летният и есенният сезон, които принципно са по-слаби, тази година са доста по-активни отколкото нормално. Това каза Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International за България, по време на най-новото издание на Клуб Investor.bg, което бе посветено на жилищните имоти.

Гаров каза, че качеството на имотите е водещ фактор при взимане на решение за покупка, като подчерта, че в него се включват редица компоненти. Той забелязва известно изместване от максимата: „Локация, локация, локация“, тъй като „локацията сама по себе си не е гарант за качество“. Според него на нейно място като „изключително важен фактор“ започва да се оформя средата на обитаване.

По думите му цените на жилищата са се понижили с 10% в сравнение с 2009 г. Въпреки това през последните две тримесечия се забелязва стабилизация, дори леко повишение.

„Относно цените наистина сме стигнали едно дъно“, каза той.

„Някои твърдят, че има изобилие от предлагане, но нашата гледна точка не е такава. Този голям избор не е толкова голям – особено за неща, които се търсят напоследък – качествени имоти“, добави още Гаров.

Той посочи, че броят на новите разрешителни за строеж в София през последните години доста чувствително спада, което в краткосрочен и средносрочен план ще окаже натиск върху предлагането.

Спрямо миналата година в столицата има с 23% по-малко нови разрешителни за строеж.

Още от Клуб Investor.bg:

Цв. Тасева: Ниските цени – фокус на търсенето на жилища у нас

Г. Гълъбов: 100% ипотека само с допълнително обезпечение

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук
 

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
my-SHOP
преди 13 години
За излизане от дъното може да се говори може би в края на следващата година и то не е много сигурно. Още повече, че се очертава тежа зима, цените на храните продължават да растат, да не говорим за горивата. Така че първо трябва да се стабилизира икономиката, хората да може постепенно да стабилизират доходите си и когато това се случи може да се забележи стабилизация на пазара за имоти. А за ръст може да се говори поне след 6 месеца след тази стабилизирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
deyantod
преди 13 години
Всъщност някой писа, че трябва да има ръст на сделките, за да кажем, че дъното на цените е достигнато. Първите две тримесечия има ръст на сделките по данни на Агенцията по вписванията, вярно, за всички видове имоти, но сега кой купува земя, офиси, магазини? Можем да предположим, че сделките с жилища са се стабилизирали още тогава. Виждаме, че цените на съществуващите жилища, продавани от домакинствата, по методологията на НСИ в общи линии се стабилизират. И това и в Инвестора можете да го прочетете. Значи имаме факти, които говорят за дъно, но дали това ще е ДЪНОТО? А дали ще има еврозона догодина по това време? Дали големите европейски банки няма да се разпаднат на малки национални банки? Как ще повлияе това на възможностите им да финансират икономиката и после на икономическата активност? А инлфацията, която идва? Пазарът няма да цъфне и върже, но при стабилност на числата за заетостта и при стабилни финанси вероятността за нови спадове намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Точно така! Но изглежда в *** никой не разбира (или не му пука), че ако някой си дава по-голямата част от заплатата за да изплаща ипотека, друга голяма част за храна (която също е доста по-скъпа [относително]), то за друго потребление не остава почти нищо. И после защо нямало растеж на вътрешното търсене и на стандарта на живот. Ами ей точно затова няма - защото "пазара" функционира на НЕнормално високи ценови нива. И вместо всячески да се опитват да ги свалят, някои хора всячески се опитват да ги качат или най-малко задържат. А държавата и общините им съучастват по един или друг начин. Къде от безхаберие, къде от интерес/корупция, къде от неразбиране. Нооо... такъв е мат'ряла и толкова си може. Съдба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
Marlow
преди 13 години
Гаров, цената на една стока може известно време да се напомпа с изявления и коментари в медиите, но не може да бъде накарана трайно да се отклонява от икономическите фундаменти.Един такъв фундамент е колко квадратни метри жилищна площ може да се купят с една средна годишна заплата в дадена страна. В Колиерс трябва да ви е известно, че България е на първо място в Европа, ама отзад-напред, със смешните един-два квадрата. За по-нормалните страни този показател е над 20.Та докато тези нещица не се променят, само с надуване на свирката по вестниците няма да стане....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 2
tikvenik yade tutman
преди 13 години
на мен ми каза една жена,че всичко щяло да е евтино,защото било криза!и ми го каза през 2009 год , но не ми каза какво ще стане,ако не се оправдаят прогнозите!гледам кашкавала гони 14 лв а трябваше да е евтин , криза,депресия.........а то май се депресирахме от високите цени .--------------колкото до имотите.........гледайте кашкавала,бензина и тока , другото ще се окаже полюция - има удоволствие,но като се събудиш,гледаш че си сам и усещаш само влагата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Браво intriga. Напълно съм съгласен с Вас. Много, много професионално и логично мислене. Личи си, че сте един от хората на които мозъка още не е промит и дано това не се случи. Много се радвам на такива МИСЛЕЩИ И МОЖЕЩИ БАЛГАРИ. Още веднаж Ви изказвам мойте адмираций...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
alen007
преди 13 години
Как да ти отговори на въпросите като това не го пише в учебниците когато е бил студент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
intriga
преди 13 години
Ще се обзаложите ли , г-н Гаров , че сме стигнали "дъното на цените на недвижимите имоти" ?Как стигнахте до този извод?Спаднала ли е безработицата в България,защото София не е България?Колко са просрочените ипотечни кредити?Колко са незавършените сгради в България?.....и на края......Откъде пари , г-н Гаров? Как ще произведете пари , които да се изсипят в недвижимости и да породят инфлационен натиск?Отговорете , ако желаете.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Нека бе, нека показват, хем ще има за какво да си кършим езиците :-).Излизането от кризата е важно да се намери, а ако всички си мълчат ще е по-трудно. Остави ги да си говорят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
alen007
преди 13 години
Извинете някои може ли да ми каже какво иска да обясни този човек така наречен ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още