IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейска компания за имоти заделя 1,5 млрд. евро за кредити за сектора

От Axa Real Estate смятат, че Европа може да последва САЩ, където около 20% от сделките с имоти се сключват с участието на инвеститори като застрахователите

13:19 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейска компания за имоти заделя 1,5 млрд. евро за кредити за сектора

Компанията за имоти Axa Real Estate смята да отдели до 1,5 млрд. евро за предоставяне на кредити за сектора на бизнес имотите с цел да се възползва от оттеглянето на банките и другите традиционни кредитори от финансирането на пазара на имоти от началото на кризата.

Axa, която е една от водещите компании за управление на имоти в Европа, вече привлече 350 млн. евро за своя първи кредитен фонд от редица европейски застрахователни компании, както и от нейната компания майка. Вследствие на последващия процес по привличане на капитали компанията смята да увеличи тази сума до 1 млрд. евро, пише FT.

Отделно от фонда групата има записани още 1,15 млрд. евро от различни застрахователи, с което общата сума, предназначена за финансиране на имоти към момента достига 1,5 млрд. евро, пише изданието.

Застрахователните компании бяха един от ключовите източници за финансиране на имоти преди над 20 години, но бяха изтласкани от сектора от по-агресивните конкуренти от банковия сектор. От Axa смятат, че тази ситуация ще се промени отново.

По време на годините на бума банките увеличиха значително експозицията си към сектора, като впоследствие много от тях бяха принудени да отчетат значителни отписвания и загуби, след като стойността на имотите, които служеха за обезпечението на кредитите, се понижи драматично.

Множество големи банкови групи все още се опитват да намалят дела на имотите в своите баланси и въпреки че кредитирането частично се възстанови миналата година, особено от страна на германските банки, дори те се очаква да ограничат дейността си поради редица нови регулаторни изисквания.

От Axa Real Estate казват, че британският пазар е един от най-привлекателните в момента, но целта на компанията е с времето да изгради диферсифицирано портфолио в различни пазари на Европа.

Axa смята, че и в Европа пазарът ще последва примера на САЩ, където около 20% от сделките с имоти се сключват с участието на дългосрочни инвеститори като застрахователните компании.

Фондът на компанията ще предоставя директно финансиране или в синдикат с други банки и кредитори и ще се фокусира върху инвестиции, които са обезпечени с качествени имоти, генериращи сигурни приходи.

Наред с това не са изключени и придобиването на съществуващи задължения на вторичния кредитен пазар, въпреки че това няма да е основният фокус.

В средата на миналата година от Axa Real Estate съобщиха за Investor.bg, че компанията цели да привлече 600 млн. евро за нов опортюнистичен инвестиционен фонд за инвестиции в имоти в Европа.

През 2007 г. от AXA Real Estate бяха съобщили за Investor.bg, че проявяват интерес и към проекти в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още