IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AXA Real Estate проучва пазара на имоти у нас

Наскоро AXA REIM привлече около 1 млрд. евро за инвестиции на пазара в имоти в Европа, част от които ще бъдат насочени към България и Румъния

10:42 | 06.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
AXA Real Estate проучва пазара на имоти у нас
AXA Real Estate Investment Managers (AXA REIM), 100% дъщерно дружество на британската AXA IM Group, проучва пазара на имоти в България, каза за Investor.bg един от директорите на компанията за Централна и Източна Европа Джон Верпелети.

Наскоро AXA REIM привлече около 1 млрд. евро за инвестиции на пазара в имоти в Европа. Средствата са предназначени за четири фонда на компанията, които имат общ инвестиционен капацитет на стойност повече от 2,5 млрд. евро.

Верпелети каза, че компанията в момента проучва две сделки за придобиване на изградени и работещи развлекателни и логистични обекти у нас, като отказа да уточни подробности относно местоположението и евентуалната цена на въпросните имоти.

Запитан дали това според него са двата най-атрактивни вида имоти в България в момента, той отговори, че стратегията на компанията предполага решенията да се взимат за всеки проект и вид имот индивидуално.

„В миналото сме проучвали и пазара на офиси и търговски площи в България“, каза той. „Ако ни предложат подходящ обект, сме склонни да разгледаме конкретната възможност. В момента това са проектите, върху които сме се спрели, но все още нищо не е сигурно. Принципно се интересуваме от инвестиции и в хотели.“

Той уточни, че се разглеждат най-различни инвестиционни възможности в България на всички сегменти, включително и развитие на нови проекти.

„Не смятаме да стартираме строеж на обекти поне до следващата година“, каза той, като уточни, че ще се обсъждат варианти за развитие на обекти на всички сегменти, включително и жилищния, въпреки че той ще бъде последен като приоритет.

На въпроса дали пазарът няма да е твърде наситен дотогава той отговори, че успехът на даден проект зависи от съвкупност от много фактори и общата картина на пазара не е единственото, което е решаващо за това как ще функционира даден обект.

Компанията проучва пазара и в Румъния, където интерес представляват всички сегменти, каза той.

Четирите фонда, в които компанията ще инвестира новите средства, включват два фонда за инвестиции в имоти в Европа, фонд за инвестиции в Италия, както и фонд, който се фокусира върху алтернативни имоти, като домове за стари хора, различни видове складове и увеселителни паркове.

От компанията коментират, че набраните средства демонстрират готовността на съществуващи и нови инвеститори да засилват позициите си на пазара въпреки страховете, че някои от пазарите в Западна Европа вече са достигнали своя връх.

По думите на Крисчън Делер, директор Мениджмънт фондове, европейският пазар предлага форма на диверсификация от британските имоти и потенциал за по-висока доходност.

AXA REIM управлява имоти на обща стойност 42 млрд. евро. Тя има офиси в 18 европейски страни, а през 2006 г. стъпи и на пазара в Азия с офис в Токио, като след това отвори и в Сингапур.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още