IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативни кредитори се насочват към пазара на имоти в Европа

Кредитен вакуум от 35 млрд. евро ограничава развитието на пазара на имоти в Европа; този недостиг се очаква да се увеличава

16:21 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Алтернативни кредитори се насочват към пазара на имоти в Европа

Глобалната рецесия, която бе провокирана от прекомерното ниво на задлъжнялост на пазара на имоти, накара множество от играчите, които оцеляха и не се оттеглиха от сектора, да заемат значително по-консервативна и предпазлива позиция.

Един от най-съществените ефекти на пазара бе изключителното свиване на финансирането, което се отпуска за развитие и инвестиции в имоти.

Банките, които през годините на бума бяха увеличили значително своята експозиция към имотите и в резултат на това отчетоха огромни загуби поради понижената стойност на активите, използвани за обезпечение на кредитите, бяха едни от институциите, които тотално преосмислиха своята политика към сектора.

В резултат на това в един момент в началото на кризата кредитирането за сектора почти изчезна. Това ограничи силно активността на пазара, като предприемачите бяха принудени да продължат дейността си със собствени средства, а в редките случаи, в които можеха да осигурят финансиране, това ставаше при значително по-тежки и неизгодни условия и само при положение че имотът предлага висока гаранция за възвръщаемост.

Инвестиционно кредитиране почти не се предлагаше, вследствие на което на пазара останаха единствено кешови опортюнистични инвеститори, които търсеха силно подценени проблемни активи.

В края на 2009 г. и определено през 2010 г. ситуацията започна постепенно да се подобрява. Банките засилиха ипотечното кредитиране, въпреки че все още се финансираха главно най-качествените имоти със стабилни наематели и приходи.

Кризата доведе до преразпределение в много пазарни сегменти в сектора. Един от резултатите на този кредитен вакуум беше появата на ново поколение алтернативни кредитори.

По различни данни на пазара на имоти в Европа съществува кредитна празнина от 35 млрд. евро и този нов вид кредитори се опитват да я запълнят и да отговорят на растящите нужди за финансиране от страна на различни представители на сектора. Тази сума се очаква само да се увеличава с настъпването на матуритета на множество кредити през следващите 24 месеца, пише PropertyEU.

“Виждаме все по-голям брой алтернативни кредитори, които излизат на сцената, с обявления за нови дългови фондове, които се стартират всеки ден”, коментира Натал Джостра, директор Дългово консултиране за Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

С преструктурирането на дейностите на традиционните кредитори и предвид факта, че инвестиционните банки на практика се оттеглиха от дълговия пазар, тяхното място на пазара заемат нов вид кредитори като застрахователни компании и такива, предоставящи мецанин (mezzanine) финансиране, които се стремят да се възползват от глада за финансиране в сектора на имоти в Европа, пише изданието, пише изданието.

Един от скорошните примери е Axa Real Estate, която вече привлече 350 млн. евро за своя първи кредитен фонд.

Наскоро стана ясно, че тя смята да повиши общия обем от капитали на разположение за кредитиране на пазара до 1,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още