IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На пазара на имоти в Европа има 35 млрд. евро дефицит на финансиране

Нови алтернативни кредитори се очаква да компенсират липсата на финансиране, смятат експерти

10:48 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
На пазара на имоти в Европа има 35 млрд. евро дефицит на финансиране

Пазарът на имоти във Великобритания и континентална Европа все още страдат от дефицит на финансиране за второстепенните активи, като сумата, която не достига тази година, се оценява на 35 млрд. евро, смятат специалисти.

Според Натал Джостра, директор Дългово консултиране за Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE, основният проблем, който кредитните пазари трябва да решат в момента, е да запълнят тази празнина.

От общата сума около 20 млрд. евро се отнасят за британския пазар.

С ограничаването на дейността на традиционните кредитори пропастта между наличния кредитен ресурс и нуждите на бизнесите за финансиране на техните портфейли нараства, пише PropertyEU.

По думите на Джостра онези от кредиторите, които все още са активни на пазара на имоти, са насочили фокуса си главно върху първостепенните активи.

„Светът на второстепенните активи е все още до голяма степен недостатъчно финансиран.“

Според него тази празнина ще бъде запълнена от нови типове, алтернативни кредитори като застрахователни компании и др.

Специално застрахователите и в момента са активни на пазара, но те също финансират основно първокласни активи. В този смисъл Джостра смята, че тези компании ще търсят начини да разширят своя спектър за финансиране.

„Застрахователните компании в момента обмислят начини да диверсифицират своите модели за финансиране. Наред с това се създават и нови фондове за mezzanine финансиране, което обаче е много скъпо и затова се използва главно за рефинансиране на активи в допълнение към традиционните кредитори.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още