IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското законодателство за СРС отговаря на европейските изисквания

Това стана ясно по време на проведения снощи в Европейския парламент дебат за скандала с подслушванията у нас

09:48 | 16.02.11 г. 3
Българското законодателство за СРС отговаря на европейските изисквания

Според Европейската комисия българското законодателство за специалните разузнавателни средства отговаря на европейските изисквания. Това е заявил еврокомисарят Андрис Пиебалгс по време на проведения късно снощи в Европейския парламент дебат за скандала с подслушванията у нас, съобщава БНР.

Според него „въпросът, който стои тук, е прилагането на законовите задължения“. Отговорност на българските власти е да гарантират спазването на правните и процедурни изисквания, заложени в българското законодателство за специалните разузнавателни средства. Европейската комисия подчертава, че е важно всички страни членки да зачитат човешките права.

Пиебалгс е заявил още, че българските власти проверяват законността на случаите от последните седмици и че в Европейската комисия не са постъпили оплаквания за тях, но тя ще продължи да следи ситуацията.

На самия дебат в Страсбург между отделните политически групи беше съобщено, че в България се подслушва все повече – засегнати са между 5 и 10 на сто от българите, а престъпността не е намаляла. Това е основната теза на социалистите и либералите, които предизвикаха дебата. Според тях е налице грубо нарушение на основни човешки права, както и на различни европейски директиви. Затова те настояха Европейската комисия да се намеси, да изиска още информация от България и да предприеме мерки за спазване на европейските норми.

От Европейската народна партия (ЕНП) контраатакуваха, че скандал с подслушването в България няма и че Европейският парламент се използва за користни национални цели, а именно - да се дискредитира правителството, да се дестабилизира държавата, да се стигне до негативни констатации в доклада за правосъдието и вътрешните работи, а също и по отношение на Шенген.

Самият дебат протече в почти празна зала – в него участваха 30-40 евродепутати, 15 от които – български.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vannav
преди 13 години
то хубаво има законодателство съобразено с европейското , но спазва ли се ? щото от изнесените записи се разбира , че всеки следи някого . пътя към ада също е постлан с добри намерения .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
theboyulike
преди 13 години
Точно за това трябва да има дебат! Лошото е, че в момента и правителството на ГЕРБ не брои българския народ за жив. Премълчаваните грешки са специалитет на правителството ни. Добре, че има хора, които дават да се разбере, че това е пагубно не само за България, но и за принципите и политиката на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
ето, последното изречение показва, че дори не ни броят за живи в ЕС, ние сме им 1 премълчавана грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още