IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шийла Беър: Може да се наложат скъпи структурни промени в големите банки

Щатските банки трябва да отговорят на новите изисквания да не се поддържат изкуствено "обречени" компании

10:52 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Шийла Беър: Може да се наложат скъпи структурни промени в големите банки

Големите финансови институции може би ще трябва да направят значителни и евентуално скъпи струващи структурни промени, за да отговорят на новите щатски изисквания да не се поддържат изкуствено "обречени" компании, заяви председателят на банковия регулатор в страната Шийла Беър, цитирана от Ройтерс.

Съгласно приетия миналата година закон за реформа във финансовия сектор големите финансови институции трябва да представят на регулаторите план за реда на ликвидацията си, който властите да могат да използват, в случай че евентуален фалит на компанията заплашва стабилността на финансовата система.

Беър, която ръководи Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC), е посочила, че се очаква финансовите компании да представят плановете си пред FDIC до края на годината.

По думите й на някои големи банки вероятно ще се наложи да предприемат структурни промени, така че, в случай на фалит и придобиване от правителството, регулаторите да могат да ги раздробят на по-малки звена.

„Ако не могат да докажат, че могат да бъдат раздробени при процедура, имитираща банкрут (...), значи размерът им трябва да бъде намален сега“, е подчертала Беър.

Тя е посочила, че опасенията й са насочени най-вече към мултинационални институции, които може би ще трябва да създадат повече свои подразделения, за да улеснят регулаторите при евентуалната им ликвидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още