IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земята е най-скъпата планета в Слънчевата система

Планетата Земя струва 3 квадрилиона паунда, сочи оценка на астрофизик от Калифорнийския университет Санта Круз

18:30 | 01.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Земята е най-скъпата планета в Слънчевата система

Съществуват много причини защо някой би искал да притежава своя планета. Като начало това е страхотна дългосрочна инвестиция – повечето планети в нашата слънчева система ще съществуват поне още няколко милиона години. Наред с това много от тях са пълни с ценни метали, които могат лесно да изплатят инвестицията. Да не говорим, че ставате собственик на планета, пише Minyanville.

Астрофизикът от Калифорнийския университет Санта Круз Грег Лафлин е създал формула, с която изчислил стойността на нашата планета. Според нея Земята струва 3 квадрилиона паунда.

Той базирал формулата си на съвкупност от фактори като възрастта на планетата, нейната големина, температура, маса и други жизненоважни данни, които показали, че Земята е най-скъпата планета в Слънчевата система, пише Daily Mail.

Според формулата Марс бил оценен на 10 хил. паунда, а Венера – на по-малко от едно пени.

Във вселената има хиляди планети, но повечето от тях не са оценени много високо поради своя неблагоприятен климат, пише изданието.

Лафлин създал уравнението, за да оцени откритията на космическия телескоп на НАСА „Кеплер“.

Колкото по-старо е едно космическо тяло, толкова по-висока цена има, тъй като се смята за по-зряло. След това предвид се взима неговата маса и ако големината му е сравнима с тази на Земята, за него се смята, че има добри шансове да поддържа живот.

Алтернативни теории

„Формулата просто помага да разберем колко ценна е Земята“, коментира Лафлин. „Надявам се, че това ще ни помогне като общество да съхраним това, което имаме.“

Това далеч не е първият опит да се оцени земята. Досега са използвани различни теории и подходи да се намери някаква обективна оценка.

Един по-холистичен прочет на проблема би довел до въпроса какъв заместител би могъл да се намери на Земята, ако тя спре да поддържа живота такъв, какъвто го знаем днес. Това би довело до необходимостта за намиране на алтернативна „платформа“ за човешкия живот, за да може да продължи и цялата икономическа дейност.

Според един от методите, за да се даде оценка на Земята, трябва да се изчисли стойността на целия живот на нея и планетата да се оцени като основен компонент за този живот. Тъй като животът обаче в много случаи не може да се изчисли, съществува риск този модел да доведе до системно подценяване на планетата.

Друг подход би бил да се изчисли цената на потенциален подходящ заместител на Земята, което може да включва намирането и колонизирането на друга планета или създаването на изкуствена такава.

За да се симулира такава колонизация преди години учени бяха създали проекта „Биосфера 2“, който имаше за цел да тества създаването на по-малък хабитат и след това да се умножат разходите за него по броя на световното население към определен момент.

Проектът целеше да се създаде затворена екосистема, която да осигури живота на осем души в продължение на две години. За целта в Аризона бе изграден херметически затворен стъклен комплекс на площ от 12 700 кв. м.

Целта бе да се установи как успешно могат да си взаимодействат хората, технологиите и природата в затворена среда, което би могло да се използва при евентуалното колонизиране на друга планета.

По някои данни бюджетът на проекта е 240 млн. долара за осем души, което дава стойност на Земята от 207 квадрилиона долара, предвид население от 6,9 млрд. души по данни на ООН от 2010 г.

Проектът обаче не завърши успешно, тъй като нитово на кислород в система се понижи под критичните стойности и допълнително количество кислород трябваше да бъде инжектирано в комплекса.

Критиците казват, че експериментът дава представа само за базовата стойност за създаването на теория на система, наподобяваща Земята. Реализацията значително би надхвърлила тази стойност.

От друга страна, чрез икономии от мащаба при евентуално масово производство на подобни „биосфери“ могат да се постигнат значителни спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
... и ново БФБ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Надявам се, че това ще ни помогне като общество да съхраним това, което имаме. Хаха, ние земята не можем да я съхраним, нито да затрием! Колкото и да се стараем, тя първа ще затрие нас и след милиони години ще има друг живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още