IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Гърция с две степени

Рейтингът на страната е понижен до BB- от BB+, като перспективата по него остава негативна

18:41 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P понижи рейтинга на Гърция с две степени

Standard and Poor’s понижи кредитния рейтинг на Гърция с две степени, поради опасения за възможно преструктуриране на гръцкия дълг, при което кредиторите да изгубят част от инвестициите си, пише Bloomberg.

Рейтингът на Гърция е понижен до BB- от BB+, като перспективата по дълга остава негативна, се казва в изявлението на S&P.

На срещата на 25 март в Брюксел лидерите на ЕС потвърдиха взетото по-рано този месец решение, да облекчат условията по спасителния заем в размер на 110 млрд. евро, гарантиран миналата година на Гърция в замяна на програма за бюджетни съкращения.

Лидерите на ЕС са се съгласили, че плащанията по заеми, гарантирани чрез Европейския механизъм за стабилност (ESM) – механизмът за управление на дългови кризи в региона до 2013 г. - ще имат приоритет в случай, че се наложи преструктуриране на дълг на дадена страна.

На 15-ти март S&P обяви, че това решение е от ключово значение за облигационерите.

Според S&P, решението от 25 ти март потвърждава очакванията, че преструктурирането на дълга е потенциално предварително условие за получаване на заем от ESM.

Рейтинговата агенция изразява опасения, че ESM заемите ще имат приоритет и пред плащанията по приоритетния незастрахован правителствен дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още