IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли Европа към провал?

Трупането на нови дългове от свръхзадлъжнели държави само може да влоши проблемите, коментира анализаторът Карл Вайнберг

12:19 | 28.03.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Върви ли Европа към провал?

“Управлявате колата си, шофирайки в ледовита нощ. Опитвате се да изкачите стръмен хълм, но изведнъж автомобилът спира, след което започва да се плъзга по хълма – надолу. Нищо, което опитвате, не дава резултат – газ, спирачки, завои – нищо не може да спре спускането назад. Движението надолу по хълма става все по-бързо, наклонът става все по-голям и по-голям. Осъзнавате, че неуправляема сила е поела контрола върху вашата съдба.“

Това са думите, с които главният икономист на High Frequency Economics Карл Вайнберг използва, за да опише разочароващия изход от срещата на върха в Европейския съюз от края на миналата седмица, когато стана ясно, че пактът „евро плюс“ ще бъде отложен за юни заради технически причини, съобщава CNBC.

Техническите фактори всъщност са обществените нагласи в Германия и Финландия, както става ясно от поредната изборна загуба за Ангела Меркел – този път на местните избори, които се проведоха през уикенда. Това даде поредното доказателство, че нито тези, които биват спасявани, нито спасителите в еврозоната могат да „продадат“ случващото се на гласоподавателите.

След провала на опитите за достигане до споразумение изтече новината за нов инструмент, който Европейската централна банка ще създаде, за да увеличи ликвидността във финансовия сектор. Той бе определен от източници, близки до Ройтерс, като специално проектиран, за да реши проблемите на ирландските банки.

Според Вайнберг на масата няма нищо, което може да спре еврозоната от пропадането в криза.

„Не само, че няма предложено решение, но няма и намек, че на срещата е предложена каквато и да е идея, чрез която може да се предотврати спиране на обслужването на значителна част от държавния дълг на някои членове на еврозоната“, посочва специалистът.

„Отпускането на заеми на вече свръхзадлъжнели страни не помага и не решава проблемите. Освен това няма и планове за стратегии за преодоляване на ситуация, в която някоя от държавите спира да обслужва дълговете си“, пише Вайнберг.

Други специалисти са по-позитивно настроени и виждат ползите от това, че все пак в еврозоната се е стигнало до някакво общо съгласие по проблемите.

„Тези споразумения показват общата политическа воля за борба с финансовите и фискалните проблеми на страните-членки“, коментира Франк Енгелс от Barclays Capital.

Обсъжданите реформи може би биха отишли твърде далеч по отношение на степента на автономност и регулации в отделните държави, смята той. Въпреки неуспеха те могат да се разглеждат като полезна рамка и първа стъпка, чрез която да се търси по-голяма координация на икономическите политики в еврозоната, пише той.

Вайнберг посочва като напълно реален риска Ирландия, Гърция или Португалия да спрат да обслужват държавните си дългове. Ако им бъде позволено да го направят, чрез Европейския фонд за финансова стабилност дълговете им може да бъдат разсрочени за 30 години, с което ще се избегне настоящият вариант, при който се трупат „планини“ от дългове, изискващи огромни количества пари в брой, коментира той.

„По този начин проблемите ще бъдат решени с минимално количество пари в брой. Освен ако ЕС не настоява фондът за финансова стабилност да бъде ограничен до отпускане на нови заеми за вече задлъжнелите страни. Това е лоша политика, която само ще направи проблемите по-тежки“, уверен е Вайнберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
citizen_bg
преди 13 години
ЕС отдавна се е провалил като идея за равнопоставеност и справедливост, а сега остава да видим и икономическия му край. Организация в която едни си позволяват да живеят на чужд гръб, други - да сипят хули и лъжи, трети - да продължават с шовинистичното си отношение, четвърти - да търпят и носят на гръб останалите,.... няма бъдеще. Защо *** ни управници толкова се напъват да ни натикат в това блато ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
alexander78
преди 13 години
еех ако веднъж има не толкоз алчен политик го наплюваме и го изгонваме ... трудно е да лесно няма когато трябва да се реже до болка. За 22 години само бутахме трошихме и неуспяхме да видим сметката на създаденото след 45 година не не съм комунист ... а какво направиха "демократите" забатачиха ни още повече към обречената европа която заличава самобитността на народите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
И въпреки всичко май гърците все още получават по-голями заплати от нас БУГАРИТЕ. Накрая ще платят някаква сума на Германия и франция и *** като България пак ще са ПРЕ...ни. инакрая като дръпнеш чертата ще излезе че повече сме дали отколкото сме взели. 20 г. ли че ние имаме 20 човека които събраха богатството за тези 20 г. и отговора им е като на римските СЕНАТОРИ - " ДА ГО Д....Т БЕДНИТЕ."1 300 г. история и от тези години колко сме били свободни - 1. мачкали са ни ВИЗАНТИйците 2. Османската империя 3. 3-я РАЙХ 4. Съветскава саюза 5. Сега ни клатят нашите си , но не бизнесмени, а ЧОРБАДЖИИ (каква хубава думичка и колко точно характеризира) :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
А бе не знам ама историята показва че с който сме се събрали бел ден не е видял. Съсипахме Турската империя и Немските завоеватели, а след тях и Руските освободители. Сега е ред на Европейския Съюз. Тия са играчка още година две и са готови :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Европа?..кофти експеримент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 13 години
Принципно си прав за това, но нещата не са толкова елементарни. Ако искаме да живеем в обединена Европа трябва да си помагаме, друг е въпроса да се изработят механизми как да се наказват държавите, които с безразсъдните си действия искат да живеят на гърба на другите държави или по-точно на техните граждани. За пример ще ти дам, че Германия ще вкара в един от фондовете около 23 милиярда евро, което е по-малко от това което може да загубят немските банки, не е ли по-лесно да си ги дадът направо на банките и да се отърват от проблема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Bobacho
преди 13 години
Германия и Франция накараха всички от евро зоната на помогнат на Гърция за да върне заемите на немските и френските банки. Мерси за такава Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
rosybabe
преди 13 години
Така се случва като се живее на кредит. Едни ден трябва да се плати цената за това ухолство. Ние сме си в тинята от 20г че май и повече и вече сме свикнали. Да му мислят тези които са свикнали да живеят от помощи в Европа или да получават всичко даром защото са имали шанса да се родят в някоя експоататорска държава. Скоро всеки ще си плати. Но където отива европа ние от там се връщаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
otgorata
преди 13 години
Абе, има ли разработена процедура за оздравителен фалит на държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още