IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата икономика: Лудостта се завърна

Младите интернет фирми като Skype получават милиарди. При това най-важната причина за пукането на dot.com балона все още е налице - само с идеи не може да се печелят големи пари

10:05 | 16.05.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър обявява официално придобиването на Skype. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър обявява официално придобиването на Skype. Снимка: Ройтерс

Става дума за сума, от която може да ти спре дъхът. Но все пак, в известен смисъл е и далавера - 8,5 млрд. долара плати софтуерният концерн Microsoft за компанията за интернет телефония Skype. Нищо друго мениджърите от Редмънд не са оценили толкова високо досега, освен онова откритие, което стана синоним на модерния телефонен разговор.

Решението може да се смята и за лудост, защото досега Skype отчита само загуби, пише в коментар за Süddeutsche Zeitung Вариния Бернау. Може обаче да се смята и за умна постъпка, защото откривателите Никлас Зенщрьом и Янус Фрийс можеше и да получат и повече при планираното листване на борсата.

Отдавна инвеститорите започнаха да заобикалят всичко, което бе свързано с интернет. Доста голям беше шокът след пукането на интернет балона в края на миналия век и началото на този.

С щедри обещания тогава гаражните фирми се издигнаха до борсови звезди. Бизнес плановете им обаче бяха възтънки. Малко компании успяха да изпълнят скочилите до небесата очаквания към тях. Шумът беше последван от изтрезняване. Милиарди бяха унищожени.

Сега, десет години по-късно, новите вундеркинди на WWW отново се посрещат като звезди. Само през първото тримесечие на 2011 г. американски фондове за рисков капитал раздадоха 7 млрд. долара (76% повече от същия период на миналата година) на стартиращи компании, които не винаги имат солиден бизнес модел, нито пък невероятна идея.

А това, че Renren, китайският еквивалент на Facebook, намери в началото на май, малко преди листването си на борсата, гаф в счетоводството си и коригира надолу очакванията си за печалба, не интересува никого. Renren успя да събере 743 млн. долара на Wall Street. Алчността е по-голяма от ефекта на ученето. Лудостта се завърна.

Тогава стигаше да се спомене кодовото име "интернет", за да намериш инвеститори. Днес шум предизвиква всичко, което е свързано с мрежи: Twitter струва почти колкото Lufthansa, Facebook - повече от енергийния концерн Eon, а порталът за намаления Groupon - почти колкото стоманения концерн Thyssen-Krupp.

Тогава малко инвеститори познаваха интернет. Днес всеки мениджър следи курсовете на борсата със смартфона си. Интернет стана неизбежна част от ежедневието ни и въпреки това - все още очарователно явление. Какво огромно влияние могат да имат социалните мрежи, ни показа арабската революция. Организирали се чрез Facebook и Twitter демонстранти се събраха на площад Тахир и хвърлиха в почуда политическите наблюдатели, но също така вдъхновиха въображението на инвеститорите. Технология, която сваля диктаторите, трябва да струва много.

Шумът на парите изключва разума. И така се оказва, че много инвеститори не приемат онова, което не се промени от спукването на dot.com балона - само с една идея, колкото и да добра тя, не може да се спечелят много пари. Нито една друга компания не може да покаже това по-ясно, отколкото самият Skype: 660 млн. души ползват услугите му, но по-малко от 10% са готови да си плащат за тях. В интернет всичко е възможно, стига да не струва пари. Към това са се навикнали почти всички, които от години са в глобалната мрежа.

Със сигурност ги има и тях - звездите на "новата икономика", чиито мечти преди девет години не се спукаха. Компютърни джуджета, които от прост студиен проект успяха да формират концерн, чиито изгледи за ръст все още са много по-големи от тези на "старата икономика": печалбата на Google за последните пет години скочи с 40%, цената на акциите му обаче се повиши от листването през 2004 със 660 процентни пункта.

Но интернет търсачката, която отдавна стана и библиотекар и пощальон в мрежата, но също така и праща автомобили със снимачна техника, но без шофьор, за да снима Street View, учи целия бранш - печалба в интернет бизнеса се постига само с голяма реклама. И дори и компаниите да вкарат целия си рекламен бюджет в мрежата, това няма да е достатъчно усилие за всички.

Скоростта, с която индустрията се развива, се увеличи. И колкото по-малко време минава в  търсене на следващата голяма сделка, толкова по-голям е рискът от лоша инвестиция. В бъдеще някои бизнес идеи за още по-кратко време ще могат да израснат от непозната фирмичка до пазарен лидер.

Защото никой не може да запази за себе си за дълго добрите идеи в един свят, който залага на размяната. Принципът на портала за намаления Groupon, който е онлайн от три години, просто имитира 50 подобни и стартирали преди него платформи. В нета е важна идеята, а не компанията, която я е измислила. Така че е много възможно утре звездата да е стартираща компания, която днес никой не познава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
I
преди 12 години
Статията и на мен ми хареса. Препоръчвам и друга статия с подобно съдържание - "НАСТОЯЩЕ - БИЗНЕС В ЕРАТА НА ВОДОЛЕЯ".На страница 75:http://***.whoami-magazine.com/bg/index.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
boshko
преди 12 години
Добра статия, браво. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още