IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надува ли се балон в интернет сектора?

Данните за инвестициите на рисков капитал в интернет показват увеличаване на средното ниво на финансиране, което може да е сигнал за прегряване

14:14 | 26.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Надува ли се балон в интернет сектора?

Ако досега имаше съмнения дали се надува нов балон на интернет пазара, данните за разпределението на рисковия капитал през първото тримесечие на годината тотално ги разсейват, пише Терийз Полети в коментар за MarketWatch.

Данните на PriceWaterhouseCoopers LLP и National Venture Capital Association (NVCA) показват, че броят на сделките за привличане на рисков капитал през първото тримесечие на годината в САЩ пада. Те са били общо 736, след като за първите три месеца на 2010 година броят им е бил 787.

Това обаче не означава, че рисковият капитал е бил ограничен по някакъв начин, тъй като някои от считаните за най-апетитни компании все още не са публични. Такъв е случаят с Facebook и Groupon например.

На фона на по-малкия брой сделки, средният размер на финансиранията нараства. Това означава, че много от стартиращите проекти набират повече капитал, отколкото биха привлекли по-рано. Привлеченият рисков капитал през първото тримесечие на 2011 година е 5,9 млрд. долара, при 5,16 млрд. за същия период на миналата година и 5,6 млрд. долара за последните три месеца на 2010 година.

От NVCA посочват, че през първото тримесечие е отчетен най-ниският брой сделки от третото тримесечие на 2009 година насам. В същото време обаче средният размер на финансиране е достигнал 8 млн. долара за пръв път от началото на 2007 година досега.

Данните може и да са изкривени от няколко големи сделки, сключени през тримесечието. Сред тях са 77-те млн. долара, инвестирани в проекта за споделяне на музика Beyond Oblivion. Друг голям проект е Color Labs, който е привлякъл 41 млн. долара – той ще предлага възможности за споделяне на снимки.

„Въпреки спекулациите за проблеми с финансирането и балонизиране на инвестициите с рисков капитал, първото тримесечие показва темп на инвестициите, който е оправдан, рационален и съответстващ на дългосрочния характер на сектора“, коментира Марк Хеесе, президент на NVCA.

“Това, което не видяхме през тримесечието, е толкова обезпокояващо, колкото и това, което видяхме. Не станахме свидетели на изливане на рисков капитал в някой определен сектор, включително в интернет или зелената енергия“, посочва той.

Изчисленията показват, че софтуерната индустрия е привлякла най-голям дял от финансирането през тримесечието – 1,1 млрд. долара. В този сектор са регистрирани и най-много сделки – 187 на брой. Това доказва твърдението на Хеесен, тъй като делът наистина не се отличава рязко от този на останалите пазарни сегменти.

По методологията на PwC, която отделя компаниите, опериращи в интернет, в отделен сектор, към онлайн индустрията са насочени 1,2 млрд. долара в общо 171 сделки. В този сегмент освен създаването на софтуер участват и различни бизнес модели, зависещи от глобалната мрежа.

Някои компании, получили финансиране през тримесечието, дублират бизнес модела на вече работещи фирми – така например стартиращият проект за изпращане на масови съобщения GroupMe, който е привлякъл 10,6 млн. долара, има поне трима работещи конкурента.

Според Лу Кернър, анализатор в Wedbush Securities, през първото тримесечие е имало 85 сделки за финансиране на различни типове социални мрежи с рисков капитал. Според него средният размер на сделките, като се изключат инвестициите във Facebook, е 8,1 млн. долара.

Анализаторът посочва, че пред рисковия капитал има дълъг път, докато бъдат достигнати пиковите нива от 2000 година. Тогава се е стигнало до инвестиции на рисков капитал от 99 млрд. долара (във всички сектори на икономиката). Днес ситуацията наподобява 1996 година, след като за цялата 2010 година инвестираният рисков капитал е бил 23 млрд. долара.

По време на дотком бума много компании са получили прекомерно голямо финансиране. Сред причините за това са били стремежите на инвеститорите в рисков капитал да осигурят достатъчно средства за експанзия в чужбина, агресивен маркетинг и достатъчна реклама.

Така че си заслужава средният размер на сделките с рисков капитал да се наблюдава внимателно, особено ако тенденцията за излизане на вече утвърдените компании на борсата се запази, съветва Полети в материала си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 13 години
Не балон, а едва началото на нова кибер революция. Само че трябва да се инвестира не само във Facebook, а и в биотехнологии, нанотехнологии, и най-вече производители на авангарден хардуер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още