IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook поведе мръсна война срещу Google

Социалната мрежа е използвала непочтени маркетингови похвати, за да очерни конкурента си

09:53 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook поведе мръсна война срещу Google

Интернет индустрията заприличва все повече на политиката. За огромен скандал в в бранша се погрижиха Facebook и Google. Според американски блогър онлайн мрежата Facebook е поръчал очерняща медийна кампания срещу конкурента си Google. При това става дума за укори в сферата на личните данни – нещо, за което и самият Facebook непрекъснато е укоряван през последните години.

Според BusinessInsider водещата PR агенция Burson-Marsteller се е опитала да изпълни „мръсна” поръчка на Facebook срещу Google. Агенцията е опитала да наеме известен щатски блогър, който да напише разобличителни статии за Google. Според маркетинговите експерти служители на Google нарушават правата за конфиденциалност на потребителите си.

В писмото, което блогърът е получил, е пишело, че интернет гигантът е събирал, съхранявал и оценявал лична информация за потребителите си без тяхното знание и позволение. В основата на обвинението е една нова функция – от началото на годината, която отразява и социалния кръг на потребителя (приятели на приятелите). В електронното писмо PR агенцията е предлагала и помощ при съставянето на статията, както и публикуването й във водещи медии, като Washington Post или известния онлайн сайт Huffington Post. Блогърът Дан Лайънс, който е бивш репортер на CNBC, отхвърлил предложението и дори публикувал онлайн цялата кореспонденция с PR агенцията. По-късно говорител на Facebook потвърдил пред Лайънс, че компанията му е поръчала акцията.

Първоначално за поръчители на черния PR бяха заподозрени Microsoft и Apple. По-късно обаче самата Burson-Marsteller признала, че поръчката е на Facebook.

От социалната мрежа разкриват, че са наели специалистите, защото Google нарушавала правата за конфиденциалност и използвала в своите услуги информация от Facebook.

Още през есента между Facebook и Google избухна скандал за лични данни. Google затвори достъпа на най-голямата социална мрежа към оценяване на адресите на електронната поща. Facebook предлага на потребителите си с акаунти в Yahoo или Hotmail да ги преровят, за да добавят по-бързо познатите си в социалната мрежа. Услугата обаче не е активна за потребителите на Gmail.

Със своите вече над 600 млн. потребители Facebook е считан от анализаторите за най-големия конкурент на Google. Търсачката печели парите си предимно с обяви въз основа на търсенето. Facebook пък залага на идеята за „социално търсене“, при което мнението на познатите за даден продукт или услуга бе извличано на предно място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още