IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изповед: Как загубих 10 000 долара, спекулирайки със злато и сребро

Вижте как начинаещ спекулант постига доходност от 100%, а после губи всичко

14:14 | 20.05.11 г. 15
Изповед: Как загубих 10 000 долара, спекулирайки със злато и сребро

Интересен личен разказ за бърза печалба, самозабравяне и последваща загуба на всички инвестиции бе публикуван във форума на Investor.bg от коментатора ivan80.

Прави му чест искреността към себе си и към околните, която може да е полезна на много други, тръгнали по пътя на печалбите на финансовите пазари, но бързо корабокруширали. Поради тази причина и публикуваме разказа му и съветите, които е получил от останалите коментатори.

Преживяното от ivan80 на финансовите пазари:

"Първите ми няколко сделки с фючърси на злато и сребро бяха на печалба десетина хиляди долара (почти удвоих парите в сметката си).

Обаче от алчност не обърнах внимание на някои сигнали за обръщане на тренда и с две сделки (фючърси на сребро - когато среброто падаше) изгубих над 16 хиляди долара. Бях отворил дълга позиция 5000 унции сребро, цената падна малко и аз реших, че е добре да отворя още една позиция 5000 унции сребро. Груба грешка. Наруших правилото "Не добавяй към губеща позиция". Мисля си - среброто падна, обаче ще се вдигне. На далавера съм, ако сега купя още. Цената действително се вдигна.

Обаче аз от алчност не затварям позицията. Чакам да се вдигне още. Обаче не се вдига. Цената започна да пада. Мисля си - няма да затварям, пак ще се вдигне. Цената пада още. Не затварям позицията, временна корекция, пак ще се вдигне. Обаче не се вдига. Продължава да пада, да пада и... margin call (моментът в който брокерът ви затваря позициите, защото почти не са ви останали пари, бел. ред.) - двете позиции затворени и загуба над 16 хиляди долара.

Продължих да търгувам и в крайна сметка печелившите ми сделки са за около 11 700 долара, губещите са около 24 400 долара или общо от всички сделки съм на загуба с 12 700 долара.

Сериозно се замислям да се откажа от спекулацията.

Играта с нулева сума (когато печалбата за един е загуба за друг, бел. ред.) е опасна. Особено когато се играе с много пари.

Ето кои важни правила не спазих:

1) Не добавяй към губеща позиция.
2) Не пренебрегвай сигналите за обръщане на тренда - когато видиш такива изчакай, не търгувай, когато не си сигурен.
3) Не купувай твърде големи обеми с "малка сметка" (т.нар. маржин, когато към ваши 10 000 лв. вземете 90 хил. лв. или 900 хил. лв. и залагате всичко, бел. ред.)

Най-важното правило обаче все още не съм нарушил:

1) Не залагай повече, отколкото можеш да си позволиш да загубиш."

Публикуваме и какво му препоръчват останалите участници в Коментари на Investor.bg:

anonimen komardjia:

- Умирам от смях някой като вкара довода алчност, обяснявайки загубите си. Смях.
Някакъв тюфлек (не ти Иване) с 1-2 години опит седнал, издухал някаква сума и накрая установил, че ако не бил алчен чудеса можел да направи. А то толкова просто: липса на ориентация.

Наивник:

- Нали идеята ти беше съвсем друга. Да търсиш хубави акции и да не стоиш постоянно пред компа. А ти си скочил директно в дълбокото. Минита се престраших да търгувам с над 100К сметка и то интрадей след 3-4 години служба. Ако искаш да търгуваш злато и сребро, мисля че има и акции върху тях

bgg_red:

Просто дисциплина трябва!!! Добре си ги написал точките, но требе и дисциплина, т.е. някакъв процент, който си съгласен да дадеш на пазара.

Greedforsuccess:

Некадърност и незнание.

SEBULBA:

Форекс казиното НЕ ПРОЩАВА!!!

bertram:

Истината е една - колкото по-голям лост използваш, толкова по-голяма загуба срещаш, защото риск има и всякакви обяснения на "разбирачите" как с дисциплина можело да се играе с 1:10 или 1:5 или 1:100 са верни до един момент в който става голямото ах. Примери на професионалисти (и в БГ), загубили апартаменти, спестявания и т. н. - безброй.

Знам, че сега ще скочат форексчиите и ще кажат, че със стопове всичко става, НО то е основният мотив на целия бизнес Форекс на марджин.

Получил си един хубав и скъп урок до какво води прекомерният риск. Това го пише по книгите, но истината е, че 99% от търгуващите го научават по твоя начин.

Моят съвет е успокой топката и си търгувай без да използваш лост. 1:1 - имаш 10 000 долара, взимаш си акции, сребро, злато, валути за 10 000 долара. Вярно е, че по този начин няма да вадиш 100% за 1 месец, НО ако си търпелив рано или късно ще му хванеш цаката.

А на колегите дето викат аматьорщина и некадърност ще им кажа, че финансовият катаклизъм в крайна сметка се случи защото професионалистите на най-високо ниво му изпуснаха края и "хванаха лостовете" (маржинът, кредитите, бел. ред.) с 2 ръце.

mpy_yordanov:

Когато пазарът е волатилен може да ти изпълни стопа доста по-далеч откъдето си го сложил и пак да фалираш.

Jason_Thorn:

Жизненият кръговрат на младия спекулант: старт- удвояване - самозабравяне - стресова ситуация – зануляване.

Мажоритаря:

Иначе единственият правилен извод е, че спекулация на кредит (марджин или там както е модерно да му се вика) е финансово самоубийство дори ако е 1:2. Ако един печели, то 100 ще фалират.

А освен това, нали искаше да търгуваш с европейски акции... Защо си се забил с това злато и сребро.

Иначе моите извинения, но според мен си подходил все едно си цъкаш на демо без много мисъл, ами ей така - я стане/я не... Демо и реалната са тотално различни...

ravnovesie:

Маржинът прави всичко да се превръща в хазарт.

Наивник:

Топлата вода отдавна е измислена. Сериозните борси са си в УСА-то. И там са помислили за своите граждани. Има ограничения за дейтрейдинг, има ограничения за търговия с опции и минита, има ограничения за марджин. CFD-тата са забранени и т.н.

peer2k:

Има една част от търговията, наречена Money Management (бележка на редакцията - това е сумата на загубите, които можеш да реализираш от поредица сделки. Целта е и при най-лошия сценарий да ти останат средства, с които да направиш залози и да излезеш на печалба като цяло. Изчислява се трудно, защото може да имаш и 10 поредни губещи сделки, след това да дойдат големите печалби, но вече да си извън играта).

Не знам дали някой е чувал за Money Management, но който се опитва да търгува без да е чел книжки за нея яде много бой.

Следете и следващите постинги по темата в Коментари на Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
basil
преди 12 години
Понеже съм абсолютно начинаещ ще се радвам ако получа съвет към коя конзола е най-добре да се регистрирам като демо трейдър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
smart-ass
преди 12 години
Ако не си разтълкувал баснята ето пример САМО ПРИМЕР. Мислиш, че пазарът е в рейндж петък 20 май мислиш, че EUR/USD се консолидира и че само EU потребителско доверие и канадската инфлация са определящи. И все пак подозрително малко ключови данни привидна липса на сеизмичност - не се успокоявай. Виждаш привиден срив от 1.42 до 1.4117. Дават ти 100:1 марджин. Влизаш на 1.4122 с едва 5% от порфейла си. Колебливи мечки започват да закриват (купуват) и след 30 минути ъп&даун цената се връща до 1.4159. Няколко бъзльовци бързат да продават. Не отделяш очи от пазара. 1.4151 и твоята ръка се разтреперва. Резултат 0.05х100х0.0029/1.4122 = 1.03% възвръщаемост, стига ти за днес + основната работа. Ако си депозирал, приятелю, $10000 ето ти $103, ако си с $2000 ще имаш за 2 - 3 бюфета с момчетата. Ако пък удари таван на 1.413, пада под 1.41 и не се качва над 1.411, например, в края на деня бягай без да се срамуваш от 0.5 1% загуба и чакай да ти минат емоциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
smart-ass
преди 12 години
Niko да кажем, че си истински американец. С момчетата скачате в пикапите* и кацвате в Truckmans Drive-in Country Kitchen Buffet типично олл-ю-кен-ийт плейс. Влизате - приятелчетата плащат и веднага налитат с подноса към салатния бар, след това голяма чиния пълна с чикън и фиш нъггетс, още една само, че с филенца пъстърва и пилешки бутчета, не пропускате и някое парче пица/лазаня + парче царевица. Не може без брауни кейк, боровинков мъфин, банана сънди (мелба) и сода на корем. Сядате на масата (скамейките са в стил купе втора класа БДЖ соц. вагон) и почвате битката с пълните чинии. Мразиш преяждането. Това, че някои вече хълцат, в никой случай не значи, че трябва да спрете дотук. Щом сте платили входа мейк дъ моуст ъф ит (нищо да не остава в чинията).*ако задните гуми не са двойни и не ползваш стълба за влизане в кабината не те признавам за истински американецhttp://image.automotive.com/f/images/8333112+pheader/0711tr_01_z+ford_f650+left_side_view.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
Минах през трите етапа на начинаещия трейдър: старт - удвояване на сумата - зануляване на сметката. Като спечелих по 2000 евра на седмица повярвах си, че съм страшно добър. Моите съвети са:1. При дълги/къси позиции е най-важното е да се ползва само от 1/20 до 1/10 от разполагаемата сума (за марджин 1:100).2. В 70% от случаите правилно прогнозираме тренда, но от алчност "залагаме" голяма сума и при по-голяма волатилност продаваме на загуба за да не загубим всичко.3.Целете се в малка доходност - 5 до 10%/месец си е много добре. Нали в следващите месеци капитализирате печалбата и тя расте в геометрична прогресия. За 3-4 години става умопомрачителна.4.Най -доброто сравнение: стой като снайперист и чакай удобен момент за "стрелба". Излез от позиция малко преди да достигнеш до твоята цел.5.Ако нямаш воля и дисциплина - не си за тази работа.6.Използвай времето когато си извън пазара за анализ и изготвяне на стратегия.Успех на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
niko_niko
преди 12 години
Кеширай всяка печалба звучи твърде лесно да се каже, отколкото да се приложи? Значи ли това, че всяка загуба трябва да се приеме на момента или след 15 мин, ако търгуваш на NYSE или форекса, където евро/долар спада и качва, но рано и или късно се връща под или над 1.4000? Това е самоубийство ако пазара/борсата е в рейдж аз НЕ продавам панически на всеки 0.2 - 0.3% спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
Не съм много съгласен за най-ниските стойности, но това за тегленето на ресурс периодично много ми хареса. Прав си, колкото и да има самоконтрол човек, изкушението остава.Това си е направо като влезеш в хранителен магазин - казваш си ще се придържам само към строгия списък за покупки и без нищо непотребно. Когато обаче си свикнал да купуваш само на промоция, виждаш жълт или червен етикет (не гледаш дали е -3% или -30%) и инстинктивно посягаш към намалената лютеница, ориз, козметика, прах за пране или някоя дрънкулка/залъгалка да угодиш на жената, въпреки, че вкъщи ги имате поне за месец напред.Изводът е - носиш в джоба някоя смачкана банкнота, а портфейла периодично го "забравяш" вкъщи. Хей, в реалния живот не бъдете такива фанатици като финансовия министър - само при търговия с активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Хихихихи доста позната история описана в тази книжкаhttp://economistbg.blogspot.com/2011/04/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
Друго нещо, което никой досега не спомена - не търгувай активи, които са близо до олл-тайм-хай/лоу (екстремни стойности), независимо колко са стабилни според досегашната динамика - дори и лардж кап (компании с мулти милиардна капитализация), пък ако ще да са и със "непоклатим фундамент", дори и щатските държавни облигации. Нито на късо, нито на дълго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
Не е срамно да занулиш сметка на демо, ако от всяко презареждане научаваш по нещо. Ако след зануляване просто пак налетиш на "all or nothing" няма полза да си мислиш да играеш, дори и да спечелиш 100, 200 награда от съответното агентство, при откриване на реална сметка. Може да се изкушиш с реални парици и да загубиш като въпросният господин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
ivo111
преди 12 години
Поне сам си ги е загубил и си признава. За справка къде по-големи "професионалисти" подвизаващи се тук по форумите са занулили по-няколко сметки.Справка -ПК ....,А, забравих и до скоро имаше реална сметка на Карол Тия май за десетина месеца я занулиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още