IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изповед: Как загубих 10 000 долара, спекулирайки със злато и сребро

Вижте как начинаещ спекулант постига доходност от 100%, а после губи всичко

14:14 | 20.05.11 г. 15
Изповед: Как загубих 10 000 долара, спекулирайки със злато и сребро

Интересен личен разказ за бърза печалба, самозабравяне и последваща загуба на всички инвестиции бе публикуван във форума на Investor.bg от коментатора ivan80.

Прави му чест искреността към себе си и към околните, която може да е полезна на много други, тръгнали по пътя на печалбите на финансовите пазари, но бързо корабокруширали. Поради тази причина и публикуваме разказа му и съветите, които е получил от останалите коментатори.

Преживяното от ivan80 на финансовите пазари:

"Първите ми няколко сделки с фючърси на злато и сребро бяха на печалба десетина хиляди долара (почти удвоих парите в сметката си).

Обаче от алчност не обърнах внимание на някои сигнали за обръщане на тренда и с две сделки (фючърси на сребро - когато среброто падаше) изгубих над 16 хиляди долара. Бях отворил дълга позиция 5000 унции сребро, цената падна малко и аз реших, че е добре да отворя още една позиция 5000 унции сребро. Груба грешка. Наруших правилото "Не добавяй към губеща позиция". Мисля си - среброто падна, обаче ще се вдигне. На далавера съм, ако сега купя още. Цената действително се вдигна.

Обаче аз от алчност не затварям позицията. Чакам да се вдигне още. Обаче не се вдига. Цената започна да пада. Мисля си - няма да затварям, пак ще се вдигне. Цената пада още. Не затварям позицията, временна корекция, пак ще се вдигне. Обаче не се вдига. Продължава да пада, да пада и... margin call (моментът в който брокерът ви затваря позициите, защото почти не са ви останали пари, бел. ред.) - двете позиции затворени и загуба над 16 хиляди долара.

Продължих да търгувам и в крайна сметка печелившите ми сделки са за около 11 700 долара, губещите са около 24 400 долара или общо от всички сделки съм на загуба с 12 700 долара.

Сериозно се замислям да се откажа от спекулацията.

Играта с нулева сума (когато печалбата за един е загуба за друг, бел. ред.) е опасна. Особено когато се играе с много пари.

Ето кои важни правила не спазих:

1) Не добавяй към губеща позиция.
2) Не пренебрегвай сигналите за обръщане на тренда - когато видиш такива изчакай, не търгувай, когато не си сигурен.
3) Не купувай твърде големи обеми с "малка сметка" (т.нар. маржин, когато към ваши 10 000 лв. вземете 90 хил. лв. или 900 хил. лв. и залагате всичко, бел. ред.)

Най-важното правило обаче все още не съм нарушил:

1) Не залагай повече, отколкото можеш да си позволиш да загубиш."

Публикуваме и какво му препоръчват останалите участници в Коментари на Investor.bg:

anonimen komardjia:

- Умирам от смях някой като вкара довода алчност, обяснявайки загубите си. Смях.
Някакъв тюфлек (не ти Иване) с 1-2 години опит седнал, издухал някаква сума и накрая установил, че ако не бил алчен чудеса можел да направи. А то толкова просто: липса на ориентация.

Наивник:

- Нали идеята ти беше съвсем друга. Да търсиш хубави акции и да не стоиш постоянно пред компа. А ти си скочил директно в дълбокото. Минита се престраших да търгувам с над 100К сметка и то интрадей след 3-4 години служба. Ако искаш да търгуваш злато и сребро, мисля че има и акции върху тях

bgg_red:

Просто дисциплина трябва!!! Добре си ги написал точките, но требе и дисциплина, т.е. някакъв процент, който си съгласен да дадеш на пазара.

Greedforsuccess:

Некадърност и незнание.

SEBULBA:

Форекс казиното НЕ ПРОЩАВА!!!

bertram:

Истината е една - колкото по-голям лост използваш, толкова по-голяма загуба срещаш, защото риск има и всякакви обяснения на "разбирачите" как с дисциплина можело да се играе с 1:10 или 1:5 или 1:100 са верни до един момент в който става голямото ах. Примери на професионалисти (и в БГ), загубили апартаменти, спестявания и т. н. - безброй.

Знам, че сега ще скочат форексчиите и ще кажат, че със стопове всичко става, НО то е основният мотив на целия бизнес Форекс на марджин.

Получил си един хубав и скъп урок до какво води прекомерният риск. Това го пише по книгите, но истината е, че 99% от търгуващите го научават по твоя начин.

Моят съвет е успокой топката и си търгувай без да използваш лост. 1:1 - имаш 10 000 долара, взимаш си акции, сребро, злато, валути за 10 000 долара. Вярно е, че по този начин няма да вадиш 100% за 1 месец, НО ако си търпелив рано или късно ще му хванеш цаката.

А на колегите дето викат аматьорщина и некадърност ще им кажа, че финансовият катаклизъм в крайна сметка се случи защото професионалистите на най-високо ниво му изпуснаха края и "хванаха лостовете" (маржинът, кредитите, бел. ред.) с 2 ръце.

mpy_yordanov:

Когато пазарът е волатилен може да ти изпълни стопа доста по-далеч откъдето си го сложил и пак да фалираш.

Jason_Thorn:

Жизненият кръговрат на младия спекулант: старт- удвояване - самозабравяне - стресова ситуация – зануляване.

Мажоритаря:

Иначе единственият правилен извод е, че спекулация на кредит (марджин или там както е модерно да му се вика) е финансово самоубийство дори ако е 1:2. Ако един печели, то 100 ще фалират.

А освен това, нали искаше да търгуваш с европейски акции... Защо си се забил с това злато и сребро.

Иначе моите извинения, но според мен си подходил все едно си цъкаш на демо без много мисъл, ами ей така - я стане/я не... Демо и реалната са тотално различни...

ravnovesie:

Маржинът прави всичко да се превръща в хазарт.

Наивник:

Топлата вода отдавна е измислена. Сериозните борси са си в УСА-то. И там са помислили за своите граждани. Има ограничения за дейтрейдинг, има ограничения за търговия с опции и минита, има ограничения за марджин. CFD-тата са забранени и т.н.

peer2k:

Има една част от търговията, наречена Money Management (бележка на редакцията - това е сумата на загубите, които можеш да реализираш от поредица сделки. Целта е и при най-лошия сценарий да ти останат средства, с които да направиш залози и да излезеш на печалба като цяло. Изчислява се трудно, защото може да имаш и 10 поредни губещи сделки, след това да дойдат големите печалби, но вече да си извън играта).

Не знам дали някой е чувал за Money Management, но който се опитва да търгува без да е чел книжки за нея яде много бой.

Следете и следващите постинги по темата в Коментари на Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
Вижте моето "незлобливо джавкане и уяждане" с *** яде тутманик в 10 съвета за начинаещи трейдъри: http://***.investor.bg/news/article/116337/126.htmlНе взимайте всяка дума за чиста монета, но има неща които са универсални, като чувството за самосъхранение. Има цели дни в които стоим извън пазара и само гледаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Jason_Thorn
преди 12 години
Хаха , Ванко стана Звезда в новините :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
smart-ass
преди 12 години
За мен първото и най-важно правило при "дейли трейдинга" никога не се цели в дву и трицифрени норми на месечна възвръщаемост (при портфейл 1000 бъди щастлив с 1050 - 1100 в края на месеца, от друга страна 950 не е краят на света), ако ти дават 100:1 марджин никога не изпозлвай повече от 5-10% от него. Никога не изпускай пазара от поглед (в края на деня бъди изцяло в кеш), приеми малката загуба в края на деня, не мисли че утре може тя да се заличи. +/- 30 мин около обявяването на ключови данни стой на кешови позиции, не слагай стопове, които могат да бъдат "пробити" от "големите риби" при голяма волатилност - подобно на "Флаш Краш-а". Помни има силна асиметрия между бичия и мечия пазар (вторият е по-рязък) - типично за игловидните скокове като при среброто, нефтенбалон2008, последният скок на еврото през април. Грабвай мръвката, която хрърчи далеч зад опашките на "акулите" и бягай (Кеширай всяка печалба). Не мисли, че ще забогатееш бързо и периодично вади ресурс от сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
unseen
преди 12 години
ех , като чета н коментарите само "безгрешници" хвърляте камъни.хи хи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още