IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японците разграбват битова техника от ново поколение, за да пестят ток

Новите електроуреди пестят 10-20% от използваната електроенергия в сравнение с аналозите им, произведени преди 10 и повече години

13:13 | 26.05.11 г.
Японците разграбват битова техника от ново поколение, за да пестят ток

В Япония бе регистрирано рязко търсене на електроуреди от ново поколение с висока степен на икономия на електроенергия, съобщават от местната Асоциация на производителите на битови електроуреди, цитирани от РИА „Новости“.

Страната очаква дефицит на електроенергия през лятото заради последиците от силното земетресение на 11 март.

През април търсенето на хладилници, климатици и миялни машини с повишени енергоспестяващи показатели е нараснало с 19% спрямо същия месец на миналата година. През месеца в търговската мрежа са били доставени битови електроуреди на стойност 175,3 млрд. йени (2,13 млрд. долара).

Особено забележимо е нараснало търсенето на уреди за охлаждане на въздуха – на вентираторите 2,3 пъти, а на климатиците – с 59,6%.

Заради последиците от земетресението и вълните цунами на 11 март, аварията в АЕЦ „Фукушима-1“, спирането на работа на АЕЦ „Хамаока“ и недовършения профилактичен ремонт на японските ТЕЦ-ове в най-горещите месеци от юли до септември в страната на изгряващото слънце се очаква недостиг на електроенергия.

Правителството се обърна с молба към населението и бизнеса да се пести ток и потреблението да бъде намалено с 15%.

Редица компании обявиха промяна в графика за почивните дни, за да може да бъде облекчено натоварването върху електростанциите в най-натоварените делнични дни. Местните администрации в някои градове решиха да изтеглят работния график към по-ранни часове, за да могат по този начин да се откажат от климатиците, макар и за по няколко часа дневно.

Експерти вече изчислиха, че съществена икономия се получава примерно при използването на вентилатор вместо на климатик.

Техниката от ново поколение също помага за пестенето на ток, като използването й позволява на собственика й да получи до 10-20% икономия на електроенергия в сравнение с аналозите, произведени преди 10 и повече години. Така например климатиците от ново поколение могат да избират най-икономичния и работен режим в зависимост от конкретните условия в помещението и работните места на работниците и служителите в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още