IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Дерменджиев: За гардеробите на Софарма АД

Всяка компания си има „скелети в гардероба”. Повечето дори имат по няколко гардероба, смята блогърът

10:54 | 01.06.11 г. 52
П. Дерменджиев: За гардеробите на Софарма АД

Всяка компания си има „скелети в гардероба”. Повечето дори имат по няколко гардероба. Предизвикателство за анализаторите е първо да открият гардеробите и после да преброят скелетите. Още по-голямо е това предизвикателство, когато става въпрос за най-добрите публични компании (сини чипове), защото се предполага, че там са положени най-големи усилия за тяхното прикриване.

Според една от последните класации „Софарма” АД е най-добрата публична компания у нас. Склонен съм да се съглася, че е така, но това не означава, че същата няма „гардероби”. Компанията е любима на индивидуални и институционални инвеститори.

Присъства със значителна тежест в портфейлите на големите ни пенсионни фондове, а управляващият я Огнян Донев (българският Уорън Бъфет) е не само успешен инвеститор, но и след участието си в сделката за „24 часа” и „Труд” е и активен борец за свободата на словото.

Тук искам да отбележа, че нямам нищо против филантропията, но само когато не е за чужда сметка? От бизнес гледна точка инвестицията във вестниците е меко казано странна, а от политическа – напълно обяснима. Имено въпросната сделка и твърденията на г-н Донев, че Софарма не участва във финансирането й ме предизвикаха да потърся нейните „гардероби”, където може би, казвам може би, се крият „скелети”.

Няма по-добро място за развитие на „сенчеста” дейност от „входа и изхода” на една компания. За 2010г. 69% от приходите от продажби на „Софарма” са от „Софарма Трейдинг” АД (30%) и „Делта Сейлс корпорейшън” (39%). Докато „Софарма Трейдинг” е публична компания, в която „Софарма” притежава мажоритарно участие от 82,50%, то за „Делта Сейлс корпорейшън” няма никаква информация и което е по-важно не фигурира в групата от дъщерни дружества на „Софарма”.

Несъмнено едни и същи лица, фактически, управляват и трите компании, което прави твърде възможно практикуването на трансферно ценообразуване, с цел прехвърляне на финансов резултат от „Софарма” към „Делта Сейлс корпорейшън”. Всичко това ми дава достатъчно основание да идентифицирам мистериозната „Делта Сейлс корпорейшън” като първия „гардероб” на „Софарма”. Дали вътре има „скелети” не знам, но ако е „гардероб” значи все нещо се крие там.

Вторият гардероб също, като първия, откриваме много лесно. За разлика от първия, който се намира на изхода на компанията, този е на входа й. Това е „Софпринт груп” АД, 51% от капитала на което се притежава от „Донев Инвестмънт Холдинг” АД – мажоритарен акционер в „Софарма” и контролиран от г-н Донев. „Софпринт груп” е най-големия доставчик на „Софарма” с дял от 15%.

Забележете, че този доставчик не е дъщерно дружество на „Софарма”, а на нейния мажоритарен акционер. И тук възможностите за „източване” са големи, а подходящата за това методология отново е тази на трансферното ценообразуване.

Третият „гардероб” е необезпеченото и сравнително ниското лихвено финансиране на акционери на „Софарма”. Вероятността средства от това финансиране да са използвани за сделката с двата ежедневника е голяма. Към края на 2010 г. вземанията от свързани лица са 45.8млн. лв. като нарастват с 68% спрямо края на 2009г. когато същите са били 27.3 млн. лв. Дали причината за този растеж не са новите инвестиции на г-н Донев?

Над 21 млн. лв. е предоставеното необезпечено финансиране на мажоритарните акционери на „Софарма”. ”Донев инвестмънт холдингс” АД е получило общо над 10 млн.лв. с лихва 5.5%, близо до доходността по българските ДЦК, „Телекомплект” АД, е взел над 6,2 млн.лв., а „Телсо” АД над 5 млн.лв. В първите две дружества г-н Донев притежава над 25% от капитала, а по всичко личи, че в „Телсо” може би са заровени много „скелети”, но за това друг път.

Миналата година имах удоволствието да бъда лектор на годишната конференцията на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите и там попитах г-жа Пелагия Виячева – директор за връзки с инвеститорите на „Софарма” АД, какво мисли за това необезпечено и ниско лихвено финансиране на мажоритарните акционери. Въпросът ми бе приет като едва ли не провокация и обида за „Софарма” АД и естествено остана без отговор.

Мажоритарните акционери ги разбирам, „не е луд, който яде баницата…, но не мога да проумея, защо най-големите ни пенсионни фондове инвестирали „тежко” в акции на „Софарма” АД дори не правят опити да надникнат в нейните гардероби. Вероятно са заети с „гардеробите” на другите компании в портфейлите си и са оставили за накрая тези на най-добрата публична компания в България.

Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 6 rate down comment 1
Didkata
преди 12 години
Поздравления за Пламен Дерменджиев. Това са въпроси, които трябва да бъдат зададени на акционерно събрание към борда на директорите. Интересно как ще мине при роудшоуто във Варшава. Ще има неудобни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 1
Didkata
преди 12 години
Моето момче/момиче, ти си или абсолютен *** или платен ПР! Тези 20 милиона, които Софарма е дала назаем НЕОБЕЗПЕЧЕНИ ти бъркат в джоба по два начина. Първо, част от тях са твои, защото си акционер. Второ, няма необезпечен кредит на 5.5%, цената е минимум 16%, че и нагоре. За това си има една много хубава дума - "източване"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 3
nikolait
преди 12 години
ехе браво на автора! Ами така де, човека има талант и трябва да работи някъде в ДАНС И МВР! Точно така си е, както е описано и звучи много логично! Само една забележчица - Донев ще заприлича на УБ, когато Луната заприлича на МАРС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 6
Jill
преди 12 години
Това е уникален феномен в България. Ако насочим поне една десета от енергията, която влагаме в завист и омраза, към нещо полезно и креативно, за нула време ще изпреварим Швейцария в развитието си. Българинът обаче не мисли как да направи нещо полезно и да се издигне нагоре. Не му е в манталитета. Ето защо хора като Дерменджиев никога няма да приемат успеха на другите и винаги ще търсят някакви нечисти машинации, с които да си го обяснят. Защото те самите са прекалено заети да се дърпат един друг надолу и няма как да постигнат такъв успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 3
Jill
преди 12 години
Gekko, излишно надценяваш хората, според мен. Едва ли Пламен Дерменджиев има някакви бизнес интереси, които са били накърнени от Огнян Донев (и са станали причина за словесните му излияния в блога. Той Пламен ако имаше някакви сериозни бизнес интереси, нямаше да се заяжда на дребно в блога си със силните на деня:)В случая иде реч за най-обикновено хейтване по адрес на Донев. Блоговете в България често се ползват от авторите им за освобождаване на натрупаната негативна енергия. Имаш ли проблеми в работа или личния живот, най-лесно е да си влезеш в блога, да си заплюеш някой или нещо и да ги нахраниш здраво. После ти олеква и можеш отново да поемеш тежестта на битието върху прегърбените си рамене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 12 години
Коколинов право рече. Виждаме например какво оплуване се излива по адрес на Геният на Презрителният финт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 3
G. Gekko
преди 12 години
Г-н Дерменджиев не търси скелети в гардероба, той търси под вола теле.В коментарите вече му зададоха неудобни въпроси, които той се прави, че не е видял. Затова си позволявам да ги поставя отново:- Имал ли е някога акции в дружествата около Софарма и има ли в момента?- В какви отношения се намира с г-н Донев?Докато не получим отговори на тези въпроси, ще считам статията за тенденциозна и манипулативна.Не вярвам Дерменджиев да е поредният хейтър, който мрази преуспелите си сънародници. По-скоро подозирам, че за написването на тази статия има други, съвсем конкретни мотиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 2
cokrat1
преди 12 години
Не става въпрос за завист. Просто не харесвам хора чийто девиз е "Успех на всяка цена". А на Донев явно това е девиза му. Ако искаш/не вярваш/ попитай миноритарите в "Телекомплект" АД. "Цената" при този девиз рано или късно си "казва" думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 3
kokolinotonatatko
преди 12 години
това всичко е много показателно....... В България можеш да съдиш за успеха си по това колко те "hate"-ват хората.... Жалко е, но е факт няма успял българин, който да не е презиран от масата от населението и защо?! защото е успял и се е измъкнал от мизерията... Това е, истината , че колкото повече хора не те харесват, толкова повече си успял!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 1
Plamen Dermendzhiev
преди 12 години
Здравейте колеги,Благодаря много за коментарите! Надявам се, че съм бил полезен не само на Вас, но и на мажоритарите. Последните би следвало да ги интересува какво мисли дребния акционер. Вярвам, че мнението на всички нас само ще е от полза за компаниите поели пътя към публичността, а не към "Рая", както беше казал фалиралия наскоро Тор Бьорголфсон:-)И още нещо, за тези колеги, който са се изненадали от тази статия - ЧЕТЕТЕ ОТЧЕТИ!Поздрави и успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още