IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирма на Росатом иска да обследва пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй

Над 100 млн. лв. ще струва удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй",

16:59 | 02.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Отворено е постъпилото единствено заявление за обществената поръчка с предмет: “Комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха от централата. Въпреки че тръжна документация е била закупена от около 15 фирми, голяма част от тях са се обединили в консорциум начело с руската "Росенергоатом" и френската EdF, отбелязва изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Костадин Димитров.

„Росенергоатом“ е компания от структурата на Росатом, в чиято структура е и изпълнителят на строителството на АЕЦ Белене - „Атомстройекспорт“, сочи справка в сайта на компанията.

Процедурата беше обявена на 17 февруари тази година, а срокът за закупуване на документация беше до 9 май 2011 г. Заявления за участие в конкурса се приемаха до 19 май 2011 г.

В момента се разглежда техническата документацията на единственото подадено заявление. Финансовата документация още не е разглеждана, каза Костадинов.

Изпълнителят на обследването ще бъде окончателно одобрен до август – септември. Процесът по рехабилитация на блоковете с цел удължаване на ресурса им трябва да завърши до 2016 г., а след това Агенцията за ядрено регулиране ще се произнесе дали предприетите дейности са достатъчни, каза Костадин Димитров.

Над 100 млн. лв. ще струва удължаването на живота на реактори 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", показват предварителните разчети на централата. По думите на директора й централата и сега разполага с тези пари, които се отделят след разпределение на печалбата.

Въпреки това, за да обезпечи бъдещите си разходи, АЕЦ "Козлодуй" ще предложи да й се преотстъпи част от дивидента и част от корпоративния данък, който сега централата плаща на държавата. Според Димитров в специален фонд към АЕЦ "Козлодуй" могат да се задържат толкова средства от корпоративния данък, колкото централата плаща под формата на лихви за погасяване на заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още