IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на "лошите" имоти в САЩ на 42-месечен минимум

През май едно от всеки 605 жилища в САЩ е било регистрирано като имот под възбрана

10:27 | 16.06.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Броят на регистрираните имоти под възбрана в САЩ е намалял с 2% през май спрямо април, достигайки 42-месечен минимум, показва месечният доклад на компанията за онлайн търговия с възбранени имоти Realty Trac, цитиран от MarketWatch.

Според документа, който излезе днес, през миналия месец са регистрирани 214 927 подобни имота, което е с 33% по-малко спрямо май 2010 г. Имотите под възбрана обхващат имоти, за които има известия за неизпълнение, насрочени търгове и принудително отнемане от страна на банките.

През май едно от всеки 605 жилища в САЩ е било регистрирано като имот под възбрана. Проблемите и закъсненията в обработката на тези регистрации обаче продължават да маскират истинската ситуация, твърди Джеймс Сакасио, главен изпълнителен директор на RealtyTrac. Според него данните за май дават известна представа за "онова, което се крие зад тази маска".

"Първо, през май в някои щати се наблюдава засилване на дейностите по различни етапи на процеса на принудително отнемане на "лоши" жилища. Тази тенденция доказва, че кредиторите разглеждат партидите лоши кредити някак неравномерно, като решават, че някои местни пазари могат да погълнат по-голям запас от лоши жилища", твърди Сакасио.

"Второ, докато запасът от имоти под възбрана намалява през последните шест месеца, благодарение до голяма степен на 16-те поредни месеца на годишно понижение на новите известия за неизпълнение, запасът от непродадени жилища, собственост на банки, отбеляза ръст през април и май въпреки забавянето на дейностите по продажба на подобни имоти и през двата месеца", допълва експертът.

Това е знак за слабо търсене от страна на купувачите - фактор, който затруднява опитите на кредиторите да продадат запасите си от имоти, твърди той.

Общо 58 797 имоти са получили известия за неизпълнение за първи път през май, което е рекордно нисък брой за последните 53 месеца, показват данните на RealtyTrac. Това е със 7% по-малко от април и с 39% по-малко спрямо миналата година.

В същото време за 89 251 имота е имало насрочени търгове за публична продан през май, или с 3% повече от април и с 33% по-малко от май 2010 г. Общо 66 879 имота са принудително отнети от собствениците им в полза на кредиторите през май - с 4% по-малко от април и с 29% повече отпреди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още