IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предричат нов финансов колапс и 12 хил. долара за тройунция злато

Хари Шулц, който прогнозира и кризата от 2008 г., рисува апокалиптична картина пред световната икономика до 2015 г.

07:39 | 17.06.11 г. 13
Предричат нов финансов колапс и 12 хил. долара за тройунция злато

Задава се мащабна финансова криза, подобна на тази от 2008 г., предупреждават анализатори, като посочват, че фундаменталните фактори, които доведоха до финансовата катастрофа, все още съществуват. Друга възможност е рецесията просто да се поднови, пише MarketWatch.

Един от първите, които предупредиха за колапса през 2008 г., беше Хари Шулц – анализатор с дългогодишна практика, с изключително популярен бюлетин (International Harry Schultz Letter). Шулц спря да издава бюлетина през зимата след 45 години активно писане.

Той обаче продължава да публикува месечен коментар в Aden Forecast – един от най-влиятелните инвестиционни бюлетини, публикувани от 1982 г. насам от Мери Ан и Памела Ейдън. „Добрата“ новина е, че той не изглежда да вижда приближаването на нова катастрофа. Поне не още.

В последния му коментар пише, че Dow Jones Industrial Average се отправя към нови върхове, след които ще последва поредният колапс. Това се вписва в неговата визия за златото и икономиката.

Според Шулц, златото се подготвя да удари абсолютен връх до 2015 г. Какъв ще бъде той зависи от това колко агресивно ще се печатат пари. Минималният таргет за цената на златото е 3 000 долара, но теоретично е възможно то да достигне и 12 000 долара. Ако обаче прогнозата се сбъдне, с икономиката преди това ще са се случили "много лоши неща", заключава анализаторът.

Визията на Мери Ан и Памела Ейдън за световната икономика е почти също толкова апокалиптична, но анализаторките я смекчават с краткосрочната чувствителност и тенденции на пазарите, които често са доста парадоксални.

Те посочват, че са загрижени от процесите, предизвикани от движението на основните лихви. Според тях, промяната на лихвените нива вероятно е ранно предупреждение за някаква криза или рецесия. Ако това се случи, то пазарите се изправят пред поредното рязко пропадане.

Мери Ан и Памела Ейдън смятат, че е по-добре да „се играе на сигурно“ и препоръчват да се задържат в портфейлите малки позиции (до 15%) от най-силните акции, а по-слабите книжа да бъдат продадени. Балансираният портфейл според тях е 40% ценни метали, 30% кеш в швейцарски франкове, канадски и американски долари и 15% в акции на енергийни и други подобни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
Веск
преди 12 години
То златото добре ама не е ли малко късно. Цената скочи. Имотния балон можем да заменим със златен - колко му е!? Истина е обаче , че неолиберализма сътвори криза и я преодолява бутафорно. От магическа шапка се вадят вече хиляди милярди и се наливат точно от пусто в празно. Не съм икономист и си мисля простичко, че без инфлация няма преодоляване на кризата. Тези псевдоикономически плавни и безболезнени излизания не им вярвам - просто трупат още дълг и отлагат проблема. Риска винаги трябва да се разпределя. Дано само не настане някоя паника около гръцките банки у нас. Това сега е най-важното - да няма панически ходове. Относно златото не мисля, че българите сме достатъчно богати за да прибягваме към него - особено при сигурните ни трезори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
да супер си прав.....живота е миг от вечността и твой са парите които си похарчил.....аз лично много се кефя като инвестирам в някоя дестинация.......!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
Единствената сигурна инвестиция приятелю е това, което си преживял, Не искам да агитирам да пръскате всичко, но днешния ден никога няма да се върне и затова гледай да го изживееш добре. Парите които даваш за това са най-сигурната инвестиция. Бъдещето е илюзия, миналото е история. Ако говорим за сигурно, това е единственото сигурно. На тези,които ми разсъждават за реалната употреба на златото мога да кажа много здраве. Борсите се движат преди всичко от страхове, слухове и лъжи. Реалното потребление сигурно има 1% дял във формирането на цената. По-скоро се появява по-сериозен ефект, когато притиснати от нуждата хората започнат да разпродават активи, но това може да влияе само НАДОЛУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Според мен земята е най-добрата инвестиция, но когато става въпрос за отделни хора, няма как държави като Китай, САЩ и т.н. да си купят толкова земя. Затова разпределят /или по модерну му - диверсифицират/ риска и си правят портфейли, в които слагат всичко, гарантиращо им някаква защита от инфлация с премерен риск. Това най-вероятно няма да се промени никога. Напротив - според вен в бъдеще парите ще стават все по-малко търсени - просто заради по-големият риск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
ОК, има приложение, няма приложение? Става въпрос за това, че активите трябва да се инвестират в нещо. Разбирам колегата, че храната е най- използваемата инвестиция, но НЯМА как да си купиш /или по-скоро да съхраниш/ 10 000 тона пшеница, та да стигне до края на живота - твоя, на децата ти и т.н, същото се отнася и за сиренето, месото и т.н. Освен това казват - акциите са балон, апартаментите са балон, тогава какво остава??? Нали човека, фирмата, държавата трябва да си защити парите от инфлацията - по какъв начин трябва да стане това според вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Е, точно за зъбни коронки златото няма приложение защото мисля за тях вече има по-добри материали (а не толкова заради спекулативно високата му цена). Било е добро преди време, когато не е имало керамични сплави, но поради това, че е меко и се износва, вече не е подходящо за тази цел... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
niki88
преди 12 години
Цената няма да я коментирам, но че златото има приложение, има. Въпроса е че се използват в много малки количества и фактически не влияе кой знае колко на цената. Всичко е спекулация. А това за истински и не истински пари да ме извинява колегата, ама са пълни глупости- аз да си имам храна да яма той с това злато само зъбите ще може да си оправи :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"На злато освен да му се радваш на блясъка за друго не може да се ползва."Aaaa, не е така! Златото например има прекрасни антикорозионни свойства. Затова, аз съм решил, когато понамалеят спекулациите с него (и цената му падне до такава, че да има нормална употреба), да си позлатя едни метални държачи, които имам в банята и които постоянно хващат патина (или каквото е там от водните пари). Сега тия държачи са никелирани, но постоянно потъмняват. А като ги позлатя вече няма да е така и ще са постоянно като нови. Така че, златото може да е доста полезен материал. Само заради пустите му спекуланти не можем да му се радваме и използваме както трябва. :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
kefala
преди 12 години
След 45 год писане,накрая е познал!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
Не е невъзможно - обяснявал съм що - щото златцето е истинско, а сухото не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още