IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери назначават Драги за президент на ЕЦБ

Решението отваря пътя на италианеца да поеме поста от Жан-Клод Трише, след изтичането на мандата му през октомври

10:38 | 24.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските лидери назначават Драги за президент на ЕЦБ

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) формално са назначили италианеца Марио Драги за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Ройтерс позовавайки се на предварителни документи от срещата на върха в Брюксел.

Решението отваря пътя на Драги, който е на 63 години, да поеме поста от Жан-Клод Трише, след като 8-годишният мандат на французина изтече през октомври.

„Европейският съвет назначава Марио Драги за президент на ЕЦБ от 1 ноември 2011 г. до 31 октомври 2019 г.“, се казва в документа.

Работата на Драги ще бъде да отмени мерките за справяне с дълговата криза, предприети от Трише, които сега предизвикват инфлационни страхове. ЕЦБ, втората най-влиятелна централна банка в света след Федералния резерв (Фед) в САЩ, наводни пазарите с евтин капитал и изкупи правителствени облигации, за да подкрепи банките и да предотврати държавен фалит в еврозоната.

Кандидатурата на Драги представлява едно забележително завръщане за бившия банкер на Goldman Sachs, който е завършил икономика в Масачузетския технологичен институт и е работил в Световната банка. Той заема и председателското място на Борда за финансова стабилност, който беше създаден от страните от Г-20 през 2009 г., за да подкрепи глобалните финансови регулации. От 2006 г. е управител на италианската централна банка.

Смята се, че работата му по борба с инфлацията в Италия е успешна. Франция, а след нея и Германия, подкрепиха кандидатурата на Драги за президент на ЕЦБ, което го превърна във фаворит за поста.

Драги може да стане третият президент на европейската банка след французина Жан-Клод Трише и холандеца Вим Дуизенберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още