IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's вдигна кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна посока

Агенцията се мотивира с фискалната консолидация, допълнена от текущите структурни реформи, които се очаква да свият бюджетния дефицит до под 3% от БВП през тази година

11:14 | 22.07.11 г. 31
Автор - снимка
Създател
Moody's вдигна кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна посока

Moody's Investors Service повиши днес кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите.

Повишението е резултат от продължаващата фискална дисциплина, подобрената институционална устойчивост, както и относителната гъвкавост на финансовата система в условията на волатилна регионална среда, се казва в съобщението.

Повишението на рейтинга на България от Moody’s мотивират с ефективната фискална консолидация, допълнена от текущите структурни реформи, които се очаква да запазят много ниските нива на държавния дълг на България, като доведат до последващо съкращаване на бюджетния дефицит под Маастрихтския критерий от 3% през настоящата година и до близък до балансирания бюджет през следващите години.

Агенцията отчита усиления институционален капацитет, резултат от решителните усилия за увеличаване на усвояването на средствата от ЕС и за реформиране на съдебната система и полицията с оглед укрепване на върховенството на закона.

От Moody’s подчертават силната ликвидност и капиталови буфери както на финансовата система, така и на правителството, които, по мнението на агенцията, са способни да поемат шокове, произтичащи от регионалната нестабилност.

„Очакваме бюджетния дефицит на консолидирана основа да падне под 3% от БВП през 2011 г., което показват добрите резултати, постигнати през първата половина на годината”, посочват от кредитната агенция.

„В допълнение, считат от Moody’s, осъществяването на последните пенсионни реформи и фискалните правила в новия Пакт за финансова стабилност вероятно ще спомогнат доближаването на публичните финанси близо до баланса в средно- и дългосрочен план.”

Moody’s оценява усилията на Министерството на финансите, което предприе сериозни действия по отношение на ключови мерки, като въвеждането на нови фискални правила и строги процедури за контрол върху разходите. Като допълнителен фактор за актуализация на рейтинга на България се изтъква силният капацитет на Централната банка по отношение на поддържането на Паричния съвет и прилагането на ефективно наблюдение и регулация на банковия сектор.

В допълнение на новия Пакт за финансова стабилност, който задава прости, но стриктни правила, Конвергентната програма очертава план за практическо елиминиране на бюджетния дефицит през следващите три години, а Националната програма за реформи визира структурните реформи, които да отговорят на дългосрочните предизвикателства пред фискалната стабилност и производителността, следствие от натиска от застаряването на населението и намаляването на работната сила, посочват от Moody’s Investors Service.

От агенцията очакват още публичните финанси и българската банкова система да останат извън влиянието на гръцката дългова криза, благодарение на съществената ликвидност и капиталови буфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ами да премахнем санкциите за грабежи защото иначе, крадците ще се крият когато крадат:)))) Разберете банките просто имат почва да държат лихвите високи! Рискът който поемат, е само малка част от мотивацията им. Но ...времето ще покаже. След година, / дай боже да ни вдигнат още рейтинга/ при подобна статия, ще припомня какво съм писал:)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
За фалшив фалит си има санкции и санкциониращи / репресивни/ органи! Това им е работата! Странна ми е логиката на поста ти!:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 2
SubZero
преди 12 години
по-интересното е, че се бавиха пет години, за да ни дадат рейтинг, колкото и останалите агенции. Пълни смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
:)))))))))неееее, просто коментар 12 ме накара да се смея с глас"Твоите родители пък са ти давали безлихвени джобни, когато рейтингът ти е бил сополанко. :)"Честит ви петък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
И се бавиха половин година за да ни вдигнат рейтинга САМО с едно ниво :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
Lamer777
преди 12 години
Епа така си е ! ...не всички работят...Или не можеш да си обясниш как ние сме на 1-во място в Европа по ръст на заплатите...същата работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
А бе Lamere, то излиза, че минималната месечна заплата в Албания е близо два пъти по-голяма от средномесечния доход на човек (според тяхния статистически институт). Албанска им работа, ще ме спукат от смяхhttp://***.instat.gov.al/... average monthly income of Albanian households are 38,141 that corresponds to 10.884 Lek per capita
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
Fiscalist
преди 12 години
И какво ми писахте минуси? Да не би да не е вярно случайно, Софикс не е ли на червено? ??? Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Абсолютно правилно! Подкрепям! Евентуалната възможност за фалит на физическите лица ще рефлектира най-малкото върху обезпеченията по кредитите, които ще се вдигнат значително. Който си мисли, че ще прецака лесно банката, жестоко се лъже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още