IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И S&P понижи рейтинга на Кипър

Понижението е от А- до ВВВ+ и се базира на преценката, че страната няма да може да постигне поставените цели за намаляване на бюджетния дефицит, както и на сериозната й експозиция към гръцкия държавен и банков дълг

20:42 | 29.07.11 г. 1
И S&P понижи рейтинга на Кипър

Международната рейтингова агенция Standard & Poors понижи кредитния рейтинг на Кипър от А- на ВВВ+ и предупреди, че е възможно допълнително намаляване заради опасения, че страната няма да успее да изпълни целите си за намаляване на бюджетния дефицит през следващите две години, съобщи АР.

В съобщение на S&P се посочва, че неизпълнението на поставените цели вероятно ще доведе до увеличение на държавния дълг на Кипър до 80% от брутния вътрешен продукт на страната до края на 2011 г., което би било ръст от 1– спрямо 2010 г.

От агенцията добавят, че подобен ръст на задлъжнялостта ще намали възможностите на правителството да окаже съдействие на банковия сектор в страната, който е уязвим към потенциалното преструктуриране на гръцкия държавен дълг.

Според експертите на S&P кредитите на кипърския банков сектор към гръцки потребители и вложенията в гръцки държавни и банкови ценни книжа представляват 160% от БВП на островната държава.

Преди два дни и друга международна рейтинговата агенция - Moody's – понижи оценката си за Кипър с две степени до Baa1 спрямо досегашната A2 заради опасения, свързани със състоянието на бюджета на страната и последиците за икономиката от разрушаването при взрив на най-голямата местна електроцентрала.

Перспективата на този рейтинг е отрицателна, което означава, че тя би могла да бъде понижена отново, ако положението не се подобри, уточниха тогава от Moody`s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lz - lz
преди 12 години
Май става модерно държави да обявяват фалит. Дали пък не е начин да не плащат част от задълженията си към кредитори, а всъщност въобще да не са толкова зле финансово. Ако е така, България отново ще се загуби, защото при всичката й бедност продължава да си плаща всички задължения, да поддържа фискална дисциплина, а икономиката да продължава да се задъхва от липсва на кръв, т.е. пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още