IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,3 млрд. лв. са предвидени за земеделието през 2012 г.

В помощите за първи път са включени и средства за зеленчукопроизводство, овощарство, свиневъдство и птицевъдство

15:39 | 09.08.11 г.
Над 1,3 млрд. лв. са предвидени за земеделието през 2012 г.

Общо за земеделието през 2012 г. са предвидени над 1,3 млрд. лв., от които над 838,1 млн. лв. са европейските средства и малко над 500 млн. лв. от националния бюджет. Това стана ясно при първото обсъждане на финансовата рамка за подпомагане на сектора през следващата бюджетна година, съобщиха от министерството на земеделието.

На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов и представители на земеделските организации в България.

От бюджетните средства националните доплащания за декар обработваема площ надхвърлят 384,1 млн. лв., а останалите 116,1 млн. лв. ще бъдат отпуснати по линия на държавните помощи. За първи път в тези помощи са включени и средства за зеленчукопроизводство, овощарство, свиневъдство и птицевъдство, поясниха от ведомството.

От националните доплащания 73 млн. лв. са предвидени за тютюнопроизводителите, а 71 млн. лв. – за животновъдство по схемата на глава животно.

За националните доплащания на единица площ бяха обсъдени три варианта за разпределение на средствата. Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява  за повишаване на подпомагането, така че то да достигне до 32 лв. на декар европейски и национални субсидии.

Представители на другите организации, присъствали на срещата, предложиха запазване на досегашния общ размер на помощта за единица площ от 28,50 лв. на декар, а предложението на Министерството на земеделието и храните е субсидията да бъде 30 лв. на декар.

На днешната среща беше решено още да се сформира Консултативен съвет по земеделие, който да продължи разговорите по финансовата рамка до края на месец август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още