IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните дни на август ни носят по 10-12 млн. евро на ден от туризъм

Предварителните данни показват силен летен сезон - приходите от чуждестранни туристи са се повишили с 14% спрямо предходния

08:40 | 30.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Последните дни на август ни носят по 10-12 млн. евро на ден от туризъм

За последните дни на август приходите от туризъм, в т. ч. нощувки в хотели „три, четири и пет звезди“, храна и развлечения на туристите са в рамките на 10-12 млн. евро на ден. Това съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев.

По думите му, „това е един добър резултат“. Заетостта на хотелите по морето от посочените категории до началото на следващата седмица се очертава да бъде като цяло 70-80%, подчерта Тончев.

Приходите от чуждестранни туристи по предварителни данни на Туристическата камара през този летен сезон се очертава да бъдат с около 14% повече от предходния, а броят на чужденците почиващи у нас има ръст с около 12%.

За високата заетост към края на сезона допринасят и намаленията в цените, които след 20 август в повечето хотели са с около 20%.

След 10 септември, включително и през четирите почивни дни (22-25 септември) в края на месеца, намаленията на цените на туристическите „пакети“ могат да достигнат до 40%, но въпреки това тогава посещаемостта много ще зависи от времето, допълни Тончев.

През настоящия летен сезон, който е към края си, най-търсените типове почивки в хотелите категории от „три звезди“ до „пет звезди“ са тези с нощувка съчетана със закуска и вечеря (обяд), сочат данните на Туристическата камара. След тях с почти еднакъв интерес се нареждат почивките „ол инклузив“ (пълен пансион) и пакета „нощувка със закуска“. Най-малко са резервациите само за нощувки.  

"Не е редно държавата да се намесва при определяне на това кои хотели имат право да предлагат „ол инклузив“ (нощувка със закуска, обяд и вечеря) - каквато идея излезе напоследък в публичното пространство - е становището на Туристическата камара. Ако се налага, би трябвало да се засили контролът при производството, търговията и етикирането на храни (и най-вече месо), но не и да се слагат пречки пред свободната конкуренция между хотелите, смятат от камарата.

Хотелиери дадоха пример, че в села в Смолянско, Габровско, Ловешко, има много малки хотели от „семеен“ тип, които предлагат екологично чиста храна със зеленчуци и месо от собствено производство, но тези хотели не са висока категория.

На въпрос относно мнението му за т.нар. „алкохолен туризъм“ в „Слънчев бряг“, Тончев отговори, че значението на този въпрос „излишно се преувеличава“. По думите му, в курорти от типа на „Слънчев бряг“ навсякъде по света има различни типове туристи, включително и малка част такива, които „харесват повече да се веселят“.      
    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
freeIN Center
преди 12 години
Туризмът едно друго измерениеМоже ли да се привличат туристи и да се печелят пари, ако нямаш инфраструктура, нямаш добри пътища, удобствата са далеч под звездите на хотелите, но все пак са под звездите в буквалния смисъл?На практика, това е подход, много близък до приказката, че когато живота ти поднася лимон, вместо да се вкисваш правиш си лимонада.Няколко линка, свързани с такъв инвестиционен проект:Вариант на BG:http://***.freeinformationsurveys.com/path_of_success/Topinvestment/WildCamp_INvestment_Pro_bg.pdfВариант на EN:http://***.freeinformationsurveys.com/path_of_success/Topinvestment/WildCamp_INvestment_Pro_en.pdfБанер - BG (160x96):http://***.freeinformationsurveys.com/path_of_success/Topinvestment/Eko_Farm_pro_ban2.gifБанер - EN (160x96):http://***.freeinformationsurveys.com/path_of_success/Topinvestment/Eko_Farm_pro_ban_en.gifВсеки, който смята това за интересно, може да помества информацията без ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още